Gewijzigde registratierechten 2022: wat moet je weten?

  • 3dec
    Gepost in andere

    De registratierechten bij de aankoop van een woning worden gewijzigd. Dat zijn de belastingen die je betaalt bij de aankoop van een woning. Wie een eerste woning koopt, zal slechts 3% registratierechten betalen in plaats van 6%. Wie een tweede woning koopt, zal dan weer 12% betalen in plaats van 10%.

    Moet je de aankoop van een nieuwe woning nu uitstellen? Of de geplande aankoop van een tweede woning in een stroomversnelling brengen? Je leest het hieronder.

    Hoeveel bedragen de nieuwe registratierechten?

    Vanaf 2022 treden de nieuwe registratierechten in werking. Het wordt voordeliger om een eerste woning te kopen, maar duurder om bouwgrond of een tweede woning te kopen. Wanneer je een woning grondig renoveert waardoor de energiescore veel beter is, dan betaal je amper nog registratierechten.

    De nieuwe registratierechten zijn de volgende:

    • 3%: eerste gezinswoning (in plaats van 6% procent)
    • 12%: vanaf een tweede woning (in plaats van 10%)
    • 12%: bouwgrond (in plaats van 10%)
    • 1%: wanneer je een woning ingrijpend energetisch renoveert (in plaats van 5%)

    Waarom worden de registratierechten gewijzigd?

    De gewijzigde registratierechten zijn een directe reactie op de stijgende woningprijzen. Al jarenlang stijgen de prijzen voor huizen en appartementen en dat maakt het steeds moeilijker voor jonge mensen om een eigen woning te kopen. De nieuwe registratierechten moeten die financiële rem voor jonge kopers in Vlaanderen enigszins lossen.

    Stel dat je als jong koppel een woning koopt van 350 000 euro, dan betaal je dankzij de nieuwe regeling 10 500 euro registratierechten in plaats van 21 000 euro registratierechten. Dat is een verschil dat kan tellen. Koop je als eerste gezinswoning een grondig te renoveren huis, dan betaal je slechts 1% registratierechten. Dat is een mooi financieel duwtje in de rug.

    Die lagere registratierechten voor eerste woningen worden opgevangen door hogere registratierechten voor wie een tweede woning wil kopen. Dat geldt dus ook voor wie een woning als investeringspand koopt. Je betaalt dan 12% in plaats van 10% registratierechten. Voor een aankoopprijs van 350 000 euro betaal je dan 42 000 euro registratierechten in plaats van 35 000 euro.

    Moet je nu wachten tot 2022 om een woning te kopen?

    In principe zou het dan natuurlijk slim zijn om nog even te wachten met het aankopen van een woning. Toch zal dat op het moment van schrijven, eind 2021, nog weinig verschil maken.

    Heb je net een woning gekocht? Dan kan je ervoor zorgen dat de verkoopakte verlijdt na 1 januari 2022. Zo moet je automatisch de nieuwe registratierechten betalen. In de praktijk zullen woningen die eind 2021verkocht worden echter in het overgrote merendeel van de gevallen een verkoopakte na 1 januari hebben. Gemiddeld zitten er namelijk vier maanden tussen de compromis en de akte.

    Ook wanneer je van plan bent om een tweede verblijf te kopen, zal je verkoopakte niet meer kunnen verlijden voor het einde van 2021. Vind je toch ergens een woning die snel verkocht zal worden? Dan zullen er waarschijnlijk meerdere kandidaat-kopers zijn die de deal nog vlug willen afronden. Zo wordt de verkoopprijs (nog meer) de hoogte ingejaagd en is het niet langer voordeliger om nog snel te genieten van de voordeligere registratierechten.

    Wat met het systeem van ‘meeneembaarheid’?

    Wil je je eerste woning verkopen, dan kan je de registratierechten van je eerste woning aftrekken van de registratierechten van de tweede woning. Dat systeem van meeneembaarheid vormt een uitzondering op de nieuwe regelgeving omtrent registratierechten. Tot het einde van 2023 kan je als koper nog kiezen of je het verlaagde tarief van 3% neemt of toch de meeneembaarheid van 6%. Dat kan in bepaalde gevallen namelijk voordeliger uitkomen.

    Contacteer ons voor meer informatie. We helpen je graag berekenen welke registratierechten in jouw geval het voordeligst zijn.

    Woonhypotheek staat voor je klaar

    De gewijzigde registratierechten kunnen je koopplannen misschien wat in de war sturen. Wil je graag advies van een expert over wat de gevolgen van die nieuwe registratierechten zijn? Of heb je andere twijfels over hypotheken? We geven je graag een antwoord op al je vragen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    MEER ADVIES IN ANDERE