Wanneer krijg je de sleutels van je nieuwe huis?

  • 6jan
    Gepost in andere

    Yes! Dat droomhuis is eindelijk officieel van jou. De verkoopovereenkomst is getekend en nu is het wachten op het moment dat je de sleutels overhandigd krijgt. Maar wanneer is dat precies? En kan je er ook voor zorgen dat je ze vroeger te pakken krijgt?

    Het verlijden van de notariële akte

    Je hebt je contract getekend, maar dat betekent niet automatisch dat je direct recht hebt op de sleutel. Na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst gaat namelijk de notaris eerst aan het werk. Hij gaat vooral opzoekwerk en controles uitvoeren om de verkoop zo vlot en correct mogelijk te laten verlopen. Dit opzoekwerk kan maximum 4 maanden duren. Alleen wanneer de akte officieel verleden is, krijg je als koper de sleutel in handen.

    De sleutelovereenkomst

    Wil je toch voor het verlijden van de notariële akte binnen kunnen in je recent gekochte woning? In sommige gevallen kan je wel een sleutelovereenkomst opstellen bij ofwel de makelaar ofwel de notaris. Dat kan je doen als je bijvoorbeeld ruimtes wil opmeten, schilderwerken wilt uitvoeren of een nieuwe vloer wilt leggen.

    Wat houdt zo’n sleutelovereenkomst in?

    In de sleutelovereenkomst oftewel sleutelverklaring staat heel duidelijk beschreven welke activiteiten zullen plaatsvinden in de woonst en wanneer dat zal zijn. De koper krijgt dan dankzij de overeenkomst toegang tot de woning op een bepaalde datum voor een bepaalde activiteit.

    Een sleutelovereenkomst betekent dus niet dat je de definitieve eigenaar bent van de woonst, maar dat de koper wel toegang krijgt tot het pand in een vooraf bepaalde periode.

    Bij de sleuteloverhandiging wordt er ook een plaatsbeschrijving opgemaakt en beschrijft men de staat van de woning inclusief meterstanden van elektriciteit, water en gas. De koper van de woonst is in de periode van de sleutelovereenkomst zelf verantwoordelijk voor de lasten van de woning (elektriciteit, water, gas enz.) en moeten ook zelf beschikken over de nodige verzekeringen die normaal gezien samengaan met de aankoop van een woning.

    Gebeurt er iets tijdens de werken? Dan kan je best verzekerd zijn om niet te moeten opdraaien voor eventuele schade.

    Kan je eerder verhuizen?

    Kan je eigenlijk niet wachten om in te gaan huizen of heb je geen andere keuze? Dan kan je altijd aan de verkoper vragen om de sleuteloverhandiging vroeger te laten doorgaan. Hiervoor is het mogelijk dat hij een bewoningsvergoeding gaat vragen. Je betaalt dan in principe een soort tijdelijke ‘huur’ aan de verkoper.

    Is een sleutelovereenkomst risicovol?

    Wanneer je een sleutelovereenkomst afsluit, krijg je automatisch een economisch eigendomsoverdracht. Bij het ondertekenen van de koopovereenkomst en vervolgens het afsluiten van een sleutelovereenkomst heeft de belastingsdienst genoeg om overdrachtsbelasting of registratierechten te heffen.

    Er kan dan gesproken worden van “economische eigendom” voor de volledige waarde van de woning. Wat betekent dat? De verkoper moet deze economische eigendomsoverdracht binnen 2 weken melden aan de belastingsdienst.

    Ook moeten de registratierechten binnen 1 maand na de sleuteloverdracht door de koper zelf worden betaald. Doe je dit niet of te laat? Dan kunnen er boetes boven je hoofd hangen.

    Wil je graag eerder je nieuwe woonst kunnen betreden voor bepaalde werken of om er al in te gaan trekken, maar weet je niet goed hoe? Informeer je bij Woonhypotheek voor alle mogelijkheden of contacteer ons indien je met vragen zit.

    MEER ADVIES IN ANDERE