Gevolgen hypotheeklening bij scheiding of overlijden

  • 14maa
    Gepost in financiering

    U heeft een eigen huis en u gaat scheiden? Of heeft u een woning gekocht en is uw partner of huisgenoot overleden? Dan heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor uw hypotheeklening. De hypotheeklening bij scheiding of overlijden zou kunnen resulteren in een restschuld bij (gedwongen) verkoop. Echter kan het ook zo zijn dat u gebruik kunt maken van de echtscheidingsregeling of de verhuisregeling. Meer weten? Lees dan snel verder.

    Gevolgen hypotheeklening bij scheiding

    Gaat u beiden verhuizen en staat de woning te koop? Dan is het wellicht mogelijk om gebruik te maken van de verhuisregeling. Deze regeling houdt in dat de te koop staande woning nog onder uw bezit valt, zodat u de hypotheekrente van uw hypotheeklening bij scheiding gedurende die tijd op uw eigenwoningschuld in mindering kunt blijven brengen.

    Gaat u vanwege de scheiding verhuizen en blijft uw ex-partner het huis bewonen? Dan valt u onder de echtscheidingsregeling. Deze stelt dat u bij verhuizing nog maximaal twee jaar na vertrek het bedrag dat u aan rente heeft betaald mag aftrekken op uw eigenwoningschuld.

    Gaat u scheiden en kunt u de woning niet langer betalen? Dan zal deze verkocht worden en blijft u wellicht met een restschuld zitten. Mocht er hierbij sprake zijn van een restschuld die vóór 1 januari 2018 is ontstaan, dan komt u wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming. Indien u namelijk niet direct overgaan tot een koopwoning, en dus geen huis in bezit heeft, kunt u alsnog tot maximaal 10 jaar de rente van de restschuld aftrekken.

    Wilt u advies op maat over de gevolgen voor uw hypotheeklening bij scheiding? Neem dan contact op met WoonHypotheek hypotheekleningen. Wij geven onafhankelijk advies voor elke situatie op het gebied van woonhypotheken. Wij voorzien u dan ook graag van advies op maat voor uw specifieke situatie. Ook helpen wij u graag verder met al uw vragen.

    Gevolgen hypotheeklening bij overlijden

    Bij het overlijden van uw huisgenoot of partner kunt u terugvallen op uw overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering kunt u bij overlijden een gedeelte van de hypotheek aflossen. De verzekeringsmaatschappij keert daarbij een vast bedrag uit dat u hiervoor kunt gebruiken. Het is dan ook altijd verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij afsluiten van de hypotheeklening.
    Zorg er voor dat u het overlijden tijdig doorgeeft aan uw verzekeringsmaatschappij om er zeker van te zijn dat tot uitkering overgegaan kan worden. Daarnaast kan het zo zijn dat uw verzekeringsmaatschappij vraagt om een verklaring van erfrecht. Hiermee kunt u de hypotheek overzetten op een andere naam. Een verklaring van erfrecht kunt u bij de notaris aanvragen. Ook kan de verzekeringsmaatschappij vragen naar een overlijdensakte. U dient hiervoor binnen vijf dagen na overlijden melding te maken van de situatie bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

    Heeft u te maken met een hypotheeklening bij overlijden en wilt u persoonlijk advies voor uw situatie? Kijk dan eens op de website van WoonHypotheek hypotheekleningen. Wij kunnen u zowel bij een hypotheeklening bij overlijden als bij een hypotheeklening bij scheiding persoonlijk en op maat adviseren over uw specifieke situatie.

    MEER ADVIES IN FINANCIERING