Hoe vult u uw woonlening in in uw belastingbrief?

  • 10mei
    Gepost in fiscaliteit

    Het is weer die tijd van het jaar: bij heel wat mensen is de belastingaangifte in de bus gevallen.
    Het is één van de minst aangename zaken om te doen, en toch moet de belastingbrief ieder jaar opnieuw worden ingediend. Daarbij lijkt het een sport om de belastingaangifte vooral erg ingewikkeld te maken, zeker als u ook een woonlening hebt lopen.

    Woonfiscaliteit is altijd al een complex onderwerp geweest bij de belastingaangifte.
    Helaas is het er dit jaar niet gemakkelijker geworden.
    Meer nog, door de uitvoering van de zesde staatshervorming, is het voor leken praktisch onhaalbaar om een goede invulling te geven. Het is overigens ook voor experts een hele klus: zelfs de fiscus waagt zich niet aan het vooraf invullen van de leningsuitgaven in uw aangifte.

    Door de nieuwe staatshervorming is het bij de belastingaangifte sinds vorig jaar mogelijk om de hypothecaire lening met maar liefst 100 verschillende codes weer te geven. Daarvoor waren er 50 codes. Ook dit jaar zet deze trend van meer codes zich verder. Zo komen er nu nog eens 20 nieuwe codes bij. Voor veel mensen wordt het hierdoor een flinke uitdaging om door de bomen het bos nog te zien. 

    Correct woonlening invullen in belastingbrief

    Hoewel de fiscus al heeft aangegeven soepel te zijn voor iedereen die een fout zou maken bij het invullen van de woonlening in de belastingbrief, is het uiteraard veel aangenamer wanneer de aangifte meteen goed wordt ingevuld. Dat is lastig, maar niet onmogelijk.

    Het aangeven van de hypothecaire lening voor de eigen woning kan resulteren in een teruggavepost. Dit wordt de woonbonus genoemd. De woonbonus is meestal de grootste teruggavepost in een belastingaangifte. Tot voor 2014 was dat een federale bevoegdheid, maar nu is dat een zaak voor de gewesten. En om het nog iets ingewikkelder te maken: een eventueel tweede woning blijft wel nog een zaak op federaal niveau.
    Hierdoor zijn de codes flink uitgebreid en is het allemaal een stuk minder overzichtelijk geworden.

    Voor mensen die een woning bezitten en daar al vóór 2014 in woonden, verandert er niet heel veel. De codes zijn gewijzigd van federale codes (1 of 2) naar gewestelijke codes (3 of 4).
    Het wordt een stukje lastiger als u recentelijk bent verhuisd, want dan kan het gebeuren dat u nog deels onder de gewestelijke en federale regelingen valt. En wie meerdere woningen bezit, krijgt het helemaal moeilijk.

    Eenvoudiger woonlening invullen in belastingbrief?

    Klinkt dit als een hoop gedoe? Dat vindt de fiscus ook. Maar het is de belastingdienst nog niet gelukt om de ambitie van Johan van Overtveldt waar te maken. De minister van Financiën gaf bij zijn aantreden aan dat de hypothecaire leningen en levensverzekeringen vereenvoudigd zouden worden. Vooralsnog lijkt hij avooral te slagen in precies het tegenovergestelde.
    Het is voor de belastingdienst immers niet mogelijk om een vooraf ingevulde en op maat gemaakte belastingbrief aan te bieden. Enige troost is de wat soepelere houding van de fiscus.

    Wilt u er zeker van zijn dat de belastingbrief goed wordt ingevuld? Dan kunt u zich altijd laten informeren door een fiscalist.
    Heel veel succes met het invullen van de belastingbrief! 

    MEER ADVIES IN FISCALITEIT