Hoe je kinderen helpen bij de aankoop van een huis?

  • 8okt
    Gepost in steunmaatregelen

    Jonge kopers hebben het tegenwoordig steeds moeilijker om een eerste woning te kopen met eigen middelen. De prijzen voor vastgoed blijven stijgen, terwijl het tegelijkertijd steeds moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten door strengere voorwaarden van de banken. Momenteel willen de meeste banken een minimale eigen inbreng, reken hierbij op zo'n 20% van de aankoopprijs. Wil je een huis kopen van 250.000 euro? Dan betekent dit inderdaad, dat je 50.000 euro cash moet kunnen betalen.

    Daarom besluiten steeds meer ouders om hun kinderen bij te staan bij de aankoop van hun eerste vastgoed. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een som geld te lenen of te schenken, door garant te staan voor (een deel van) de hypotheek, mede-eigenaar te worden van een pand of financiële hulp te bieden bij renovaties en verbouwingen. We hebben een lijstje gemaakt van de mogelijke opties.

    Optie 1: ouders die geld aan hun kind lenen

    Een onderhandse lening is een veelvuldig gebruikte methode, die kinderen in staat stelt een huis te kunnen verwerven. Om dit op correcte wijze te doen is het zeer raadzaam deze lening (net als elke andere lening) contractueel vast te leggen.

    Enkele zaken die je zeker dient te vermelden zijn de hoogte van de lening, het af te lossen bedrag en de wijze waarop de aflossing dient te gebeuren, de looptijd en een eventueel rentepercentage.
    Heeft je kind een partner? Vermeld hem of haar dan zeker ook als kredietnemer.

    Optie 2: ouders die geld aan hun kind schenken

    Wanneer het vervelend of vreemd voelt om geld aan een kind te lenen, kan je er ook kiezen om een bedrag te schenken voor de aankoop van een huis. Dit kan dienen als het benodigde kapitaal dat de bank vereist. Over een schenking aan kinderen hoeven geen schenkingsrechten noch schenkbelasting te worden betaald.

    Indien de schenkers 3 jaar na datum nog leven, dan hoeven er ook geen successierechten te worden voldaan. Hou er wel rekening mee dat er bij registratie van de schenking 3% aan registratierechten dient te worden betaald.

    Optie 3: borgstelling door ouders

    Een borgstelling betekent dat één of beide ouder(s) garant staat voor de kredietnemer, in dit geval het kind dus. In het geval dat een kind de hypotheeklasten niet meer kan dragen, gaat de verantwoordelijkheid hiervoor naar de ouder(s).

    Vaak wordt daarom aangeraden slechts voor een deel van de hypotheek garant te staan om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Tegenwoordig wordt een borgstelling veelal gegeven middels een waarborg via een hypotheek of effectenpand op het huis.

    Optie 4: ouders die mede-eigenaar worden van een huis

    Banken kunnen vaak moeilijk doen over borgstellingen. In dat geval is het tevens een optie, om als ouder(s) mede-eigenaar te worden van een huis. Vaak kopen de ouders dan het vruchtgebruik en de kinderen de blote eigendom van de woning. Dit is een ietwat minder risicovolle manier van hulp, omdat de ouder(s) tevens een deel van de eigendom verkrijgen en daarmee zekerheden.

    Daarentegen kan de volledige lening wel voor rekening van de ouder(s) komen indien de kinderen niet kunnen betalen. Bovendien veroorzaakt het gecompliceerde situaties bij overlijden, indien er meerdere kinderen zijn. Informeer je dus altijd goed alvorens hiermee te starten.

    Optie 5: financiële hulp bij verbouwingen

    Een laatste en afwijkende manier van hulp is kinderen financieel bijstaan met de verbouwingen na de aankoop. In dit geval is de hypotheek er al, maar wordt het proces erna gemakkelijker gemaakt voor de kinderen.

    Het is aangeraden ook deze betalingen op papier te zetten, om problemen in de toekomst voor te zijn.

    Welke opties staan voor jou open bij de aankoop van een huis?

    Wil je graag binnenkort op huizenjacht gaan? En wil je graag weten wat je mogelijkheden zijn? Wij zoeken voor jou alle financiële mogelijkheden uit en vertellen je meteen wat je kunt lenen en hoe je dit het beste doet. Wedden dat we de beste rentevoet op de markt kunnen bemachtigen? We vergelijken immers 25 banken voor jou!

    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN STEUNMAATREGELEN