6 veelgemaakte blunders bij de aankoop van een huis

  • 10jan
    Gepost in andere

    De aankoop van een woning vereist de nodige voorkennis. Er is immers een heel traject aan verbonden en er komt ook veel bij kijken. Enthousiaste kopers houden hier niet altijd rekening mee, waardoor er gedurende het traject één en ander kan misgaan. Vaak ligt de focus van de kopers voornamelijk op de woning zelf, zonder rekening te houden met risicofactoren die daarom niet direct iets met het pand zélf te maken hebben. Denk aan de omgeving, eventuele gemeentelijke plannen, bodemvervuiling…

    Wat zijn de meest voorkomende blunders op dit gebied en hoe kun je onaangename verrassingen bij aankoop van je droomwoning vermijden?

    1. Gemeentelijke plannen voor de buurt of wijk

    Je bent op slag verliefd geworden op een huis dat bovendien erg charmant gelegen is naast een stukje groen. Blijkt nu dat er net een bouwaanvraag werd ingediend om op dit stukje groen een appartementencomplex te zetten…

    Eén van die blunders die het meest gemaakt worden, is het over het hoofd zien van eventuele toekomstige plannen aangaande ruimtelijke ordening voor de directe omgeving van de woning. Dit kunnen gunstige plannen zijn, zoals de aanleg van een mooi stadspark, maar ook minder leuke plannen, zoals de aanleg van een snelweg op 200 meter afstand, of het volbouwen van een groenvoorziening. Vraag daarom bij de gemeente om inzage in dergelijke plannen, voordat je de aankoop van de woning overweegt.

    2. Geluidsoverlast in de directe omgeving

    Geluidshinder is een grote stressfactor. Wanneer je een woning in de stad wilt kopen, let je hier wellicht al extra op. Is er dubbel glas? Is de woning goed geïsoleerd? Maar het verdient ook aanbeveling, om een klein beetje rond te vragen in de buurt zelf. Misschien is de buurjongen wel een fervent drummer of ligt er een feest- of fuifzaal in de buurt. Kijk ook even naar de aard van omliggende wegen. Op sommige plekken rijden bijvoorbeeld veel vrachtwagens.

    3. Kennisgeving op het pand en de bijbehorende grond

    Het kan gebeuren dat een kennisgeving van de gemeente op de woning actief is. In dit geval dient er iets aangepast te worden aan de woning. Wanneer je de woning aanschaft, gaat deze plicht automatisch op jou over als nieuwe eigenaar. In sommige gevallen kunnen dit zeer prijzige aanpassingen zijn. Let hier dus zeker goed op, om niet achteraf voor onnodige financiële verrassingen te staan.

    4. Burenruzies

    Een ietwat moeilijk te achterhalen punt, maar niettemin een vervelende situatie. Soms is er in een buurt al jaren onvrede tussen bepaalde buren en dit kan helaas voor veel overlast zorgen. Denk aan nachtelijk geschreeuw, maar zelfs vandalisme is niet geheel uitgesloten. Probeer ook in dit geval de buurt vooraf een beetje te verkennen, om toch achter bepaalde informatie te komen.

    5. Weinig tot geen voorzieningen in de buurt

    Verschillende mensen hebben verschillende wensen. Ben je bijvoorbeeld nog jong en ga je graag uit 's avonds, dan is het fijn als je in een buurt kunt wonen met voldoende aanbod op dit gebied. Houd je juist meer van rust, dan is een randgemeente of buurt met veel natuur juist prettig. Maar ook als je kinderen hebt speelt dit een grote rol. Zijn er scholen in de buurt? Of speelpleinen? Kunnen de kinderen veilig buiten spelen? Een woning die direct aan een hoofdweg is gelegen, is in zo’n geval uiteraard minder geschikt.

    6. Bodemverontreiniging

    Let ook op bodemvervuiling onder of in de buurt van de woning. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben, zowel voor je gezondheid als voor de waardering van je woning. Eventuele bodemverontreiniging kun je nagaan door van toepassing zijnde rapporten op te vragen.

    Wanneer je bovenstaande optionele blunders goed in het achterhoofd houdt bij de aankoop van een woning, heb je in ieder geval al het risico verminderd dat er problemen ontstaan gerelateerd aan de omgeving waarin je droompand zich bevindt.

    Wens je meer informatie over de financiële mogelijkheden voor de aankoop van een woning? Neem dan vrijblijvend contact op met de financiële experts van woonhypotheek.be. Wij zoeken voor u de goedkoopste lening bij 25 banken.

    Neem nu contact met ons op!

    MEER ADVIES IN ANDERE