Woning kopen vanaf 2023? Dit moet je weten

  • 11feb
    Gepost in andere

    Vanaf 2022 werden de registratierechten aangepast. Je betaalt nu minder registratierechten voor de aankoop van een eerste woning, maar meer voor een tweede woning of een stuk bouwgrond. Ook voor 2023 staan er nieuwe regels en wetten klaar. Deze keer in het kader van het klimaatplan van de Vlaamse regering. Zo hoopt Vlaanderen de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen. En daar spelen renovaties van bestaande woningen en energiezuinige nieuwe woningen een belangrijke rol in.

    We zetten de belangrijkste nieuwe regels in dit artikel op een rijtje.

    Renoveren wordt verplicht vanaf 2023

    De grootste verandering is zonder twijfel de renovatieverplichting. Wanneer je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een energielabel van E of nog slechter, dan ben je verplicht om de woning te renoveren. Dat moet gebeuren binnen de vijf jaar nadat de notariële akte afgesloten werd en de gerenoveerde woning moet minstens het energielabel D halen.

    Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat oude woningen sneller en grondiger gerenoveerd worden. Zo wordt de energie-uitstoot teruggedrongen.

    Je kan de energiescore van een woning gevoelig verbeteren op verschillende manieren. Isolatie vormt daarbij de sleutel. Ongeveer 35% van alle warmte in een woning gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Voor oude, enkelglazige ramen is dat zelfs 40% van de warmte. Met nieuwe isolatie kan je dus niet alleen je energiescore opkrikken, maar ook je energiefactuur verlagen. Ook een hoogrendementsketel en een warmtepomp zijn uitstekende middelen om je woning energiezuiniger te maken.

    (Hybride) warmtepompen worden de norm

    Vanaf 2023 wordt de warmtepomp de norm in nieuwbouw. Laat je een nieuwbouwwoning zetten, dan is het verplicht om een warmtepomp te installeren in je woning. Dat mag ook een hybride warmtepomp zijn, die dus deels op gas en deels op elektriciteit werkt. Vanaf 2026 zullen enkel nog volledig elektrische warmtepompen geïnstalleerd kunnen worden.

    Ook wie een bestaande woning koopt en renoveert, kiest beter voor een warmtepomp. De overheid zal warmtepompen extra stimuleren met een premie van 2250 voor lucht/water-warmtepompen. Kies je toch liever voor een hybride warmtepomp, dan krijg je een premie van 1500 euro.

    Duurdere aansluiting voor aardgas

    Wanneer netbeheerders een woning aansluiten op het aardgasnet, dan mogen ze daar maximaal 250 euro voor aanrekenen. Vanaf 2023 verdwijnt die maximale kostprijs. Dat betekent dus dat het veel duurder zal worden om een nieuwe woning aan te sluiten op het aardgasnet. Op die manier hoopt de overheid kopers nog meer te ontmoedigen om voor fossiele brandstoffen te kiezen.

    Eerder was al beslist om vanaf 2026 geen nieuwe aardgasaansluitingen meer toe te laten. Ook die regel heeft als doel om de energie-uitstoot van Vlaanderen naar beneden te halen.

    Renteloze leningen

    Om al die extra aankopen te kunnen financieren, kan je rekenen op een erg interessante renteloze lening van de Vlaamse regering. Er bestaat al een renteloze lening van maximaal 15 000 euro, maar die wordt in 2023 verhoogd naar 50 000 euro. De maximale afbetaaltijd werd vastgelegd op 25 jaar.

    Ben je van plan om minstens voor een energielabel C te gaan? Dan kan je zelfs rekenen op een negatieve rente voor de eerste 10 jaar. Dat is heel mooi meegenomen om je woning extra energiezuinig te maken. Zo help je niet alleen het klimaat vooruit, maar je zal ook je energiefactuur verlagen en de waarde van je woning doen stijgen. Een win-winsituatie!

    Renovatiepremies blijven bestaan

    Koop je een oude woning met een lage EPC-score, dan zal je vanaf 2023 verplicht moeten renoveren. Er bestaan gelukkig heel wat verschillende premies die je kan aanvragen wanneer je een woning renoveert en die zullen ook blijven bestaan.

    De belangrijkste premie is de EPC-labelpremie, de opvolger van de oudere totaalrenovatiebonus. Je krijgt die premie als je je woning binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert en daarmee het de EPC-score aanzienlijk verbetert. Hoe groot de premie precies is, hangt af van hoe goed je EPC-score is. Heeft je woning een energielabel F of E, dan krijg je 5000 euro wanneer je label A haalt, 3750 euro bij label B en 2500 euro voor label C.

    De erg interessante Vlaamse renovatiepremie blijft ook bestaan. Die kan oplopen tot 10 000 euro. Daarnaast kan je ook nog een beroep doen op de energiepremies van Fluvius wanneer je isoleert of ramen vervangt en er bestaan heel wat gemeentelijke en provinciale renovatiepremies.

    Ook wanneer je gebruikmaakt van de renteloze lening van de overheid, kan je nog steeds een beroep doen op alle renovatiepremies die de Vlaamse overheid aanbiedt.

    Woonhypotheek helpt je graag

    De nieuwe regels wanneer je een woning koopt in 2023 roepen misschien vragen op. Wil je graag advies van een expert over wat de financiële gevolgen van die nieuwe regels zijn? Of heb je andere twijfels over hypotheken? Dan helpen we je met alle plezier. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    MEER ADVIES IN ANDERE