Verbouwingen laten uitvoeren? Wanneer is een architect nodig?

 • 19apr
  Gepost in andere

  De ene verbouwing is de andere niet. Kleine verbouwingswerken mag je meestal probleemloos zelf laten uitvoeren, maar voor grote verbouwingswerken moet je verplicht een architect inschakelen. Wanneer is een architect nodig voor je verbouwingswerken? Je komt het hier te weten.

  De vuistregel: vergunning nodig = architect nodig

  De algemene regel is duidelijk. Wanneer je voor de werken een vergunning moet aanvragen, moeten de werken gebeuren onder het goedkeurend oog van een architect. Omdat bouwvergunningen een gewestelijke bevoegdheid zijn, zijn de regels enigszins anders in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

  Voer je de volgende werken uit, dan ben je verplicht om een architect in te schakelen:

  • De architecturale kenmerken van je gevel veranderen
  • Je wil steunmuren weghalen
  • Je verandert het aantal woongelegenheden (van een woning twee appartementen maken bijvoorbeeld)
  • Je bent van plan om de oppervlakte van je woning te vergroten
  • Je wil grote afbraakwerken uitvoeren
  • De functie van het gebouw verandert (een kantoor wordt bijvoorbeeld een gezinswoning)

  Voor al die ingrepen heb je een bouwvergunning en dus ook een architect nodig. Zijn de werken minder grootschalig en hoef je de veranderingen enkel te melden bij de gemeente, dan heb je geen architect nodig.

  Uitzonderingen op de regel

  Elk gewest hanteert eigen uitzonderingen op de algemene regel. We zetten de belangrijkste Vlaamse uitzonderingen hieronder op een rijtje. Voor de volgende ingrepen heb je dus geen architect nodig:

  • Muren bepleisteren of een andere gevelsteen aanbrengen zonder de funderingen aan te passen
  • Ramen en deuren in de gevel bijmaken of weghalen
  • Een dakuitbouw plaatsen die minder dan één vierde van de dakoppervlakte inneemt
  • Een ventilatie-installatie installeren

  Ook wanneer je een tuinhuis, een dierenhok, een garage, een carport of een serre wil bijbouwen, hoef je meestal geen architect in te schakelen. Dat geldt wanneer het gebouw minder dan 40m² inneemt, een kroonlijsthoogte heeft tot 3 meter en een nokhoogte heeft van maximaal 4,5 meter. Voor veranda’s geldt hetzelfde wanneer ze minstens voor 75% uit glas bestaan.

  Belangrijk: vraag informatie bij je gemeente

  Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was: elke gemeente kan extra regels opleggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je voor bepaalde werken geen architect nodig hebt in de ene gemeente, maar wel in een andere gemeente. Vooral de maximale oppervlakte die je mag bijbouwen zonder een architect in te schakelen verschilt.

  Wat als ik geen architect inschakel terwijl dat wel verplicht is?

  Er is een goede reden waarom je een architect moet inschakelen voor bepaalde werken. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om grootschalige renovaties uit te voeren zonder dat een architect je plannen onder de loep genomen heeft. Haal je bijvoorbeeld zomaar een steunmuur weg, dan loop je het risico dat het huis instort. Bovendien is een architect aansprakelijk wanneer er constructiefouten zouden gebeuren. Heb je geen architect ingeschakeld terwijl je dat wel had moeten doen en duiken er gebreken op? Dan zal je zelf moeten instaan voor de kosten om het probleem terug op te lossen.

  Voer je grote verbouwingswerken uit zonder vergunning en zonder architect, dan kunnen buren die last ondervinden van je werken dat mogelijk aangeven bij de gemeente.

  Word je betrapt? Dan mag je een stevige boete verwachten en moet je de werken terug ongedaan maken of een regularisatieprocedure opstarten. Een architect zal natuurlijk ook nuttige informatie leveren en je helpen om de vergunning aan te vragen. De werken worden ook opgevolgd en je kan er dus zeker van zijn dat alles goed verloopt.

  Woonhypotheek helpt je met vragen over architecten

  Laat je verbouwingen uitvoeren, maar weet je niet zeker of je een architect moet inschakelen voor je project? Of twijfel je of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt? We geven je graag een antwoord op al je vragen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE