Waarvoor heb je een bouwvergunning nodig?

 • 19sep
  Gepost in andere

  Als je jouw woning wil verbouwen, kan het zo zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. Heb je geen vergunning voor bepaalde bouwwerkzaamheden, dan kun je problemen krijgen met de gemeente. Wil je dit voorkomen? Lees dan in dit artikel wat de bouwvergunning precies is en wanneer je dit document nodig hebt.

  Wat is een bouwvergunning?

  Een bouwvergunning wordt ook wel een stedenbouwkundige vergunning genoemd. Je vraagt deze vergunning aan om goedkeuring te krijgen voor het uitvoeren van bepaalde bouwwerkzaamheden. Je kunt een bouwvergunning aanvragen voor het bouwen van een nieuw huis, maar ook voor het renoveren of uitbreiden van een bestaande woning. Je vraagt de bouwvergunning voor jouw bouwwerkzaamheden altijd aan bij de gemeente waar je woont.

  De gemeente kan jouw aanvraag voor een bouwvergunning weigeren. Is dit het geval, dan mag je jouw bouwplannen niet voortzetten. Je moet je bouwplannen aanpassen en nog een vergunning indienen, die hopelijk wel geaccepteerd wordt door de gemeente. Pas als de vergunning inderdaad geaccepteerd wordt, mag je beginnen met (ver)bouwen.

  Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

  Volgens de algemene regel van de stedenbouwkundige vergunning heb je een bouwvergunning nodig als je een ‘constructie’ gaat bouwen. Dit kan een compleet woning of gebouw zijn, maar het kan ook gaan om een aanbouw bij een bestaand pand. Verder heb je ook een vergunning nodig om iets af te breken, iets te herbouwen en iets te verbouwen. En ga je een stuk grond gebruiken om een of meerdere vaste inrichtingen te plaatsen? Dan heb je ook een stedenbouwkundige vergunning nodig.

  Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig als je een nieuw huis gaat bouwen, maar ook als je een nieuwe keuken aan gaat bouwen, als je jouw voorgevel gaat renoveren of stabiliseren of als je jouw huis wil opsplitsen in meerdere appartementen. En wil je jouw huis voor andere doeleinden gaan gebruiken, bijvoorbeeld om een hotel te runnen? Dan heb je ook een vergunning nodig van de gemeente.

  Bouwvergunning of niet? Vraag het na bij de gemeente

  Voor kleine onderhoudswerkzaamheden heb je geen vergunning nodig. Omdat je soms weer geen vergunning nodig hebt voor het uitvoeren van bouwwerkzaamheden, weten veel mensen niet zo goed of ze nu wel of geen vergunning aan moeten vragen. De gemakkelijkste manier om te achterhalen of je wel of geen vergunning nodig hebt, is door contact op te nemen met de gemeente. Geef aan wat voor bouwwerkzaamheden jij uit wil voeren en de gemeente kan je vertellen of je hier een stedenbouwkundige vergunning voor nodig hebt.

  Heb je inderdaad een vergunning nodig voor jouw bouwwerkzaamheden? Dan kan de gemeente precies aangeven hoe je deze vergunning aan moet vragen. Vraag de vergunning direct aan en je kunt hopelijk zo snel mogelijk aan de slag met jouw bouwwerkzaamheden.

  Tip: start niet met bouwen als je nog geen vergunning hebt gekregen van de gemeente. Doe je dit wel, dan kan de gemeente jou dwingen je bouwwerk weer af te breken. Zeker als het om een groot bouwwerk gaat, kost dit veel geld. Wij raden je dan ook altijd aan om op de goedkeuring van de gemeente te wachten. 


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN ANDERE