Derde trimester 2015 levert Belgisch record op voor hypothecair krediet

 • 2dec
  Gepost in andere

  Volgens cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) en Febelfin blijkt dat nooit meer hypothecair krediet werd verstrekt in het derde trimester van een jaar, als in het derde trimester van 2015 . De cijfers:

  • Meer dan 66.000 kredietovereenkomsten
  • Meer dan 7,3 miljard euro krediet

  Aantal kredietaanvragen daalt door effect woonbonus

  Ten opzichte van het derde kwartaal in 2014 is het aantal kredietaanvragen echer wel gedaald. Dit komt door het effect van de woonbonus, die sinds 1 januari 2015 hervormd werd. Veel personen wilden daarom in 2014 nog hun lening afsluiten. Zo waren er massaal veel kredietaanvragen in de laatste helft van 2014.

  Aantal hypothecaire kredietovereenkomsten

  Toch is het aantal afgesloten overeenkomsten in het derde trimester van 2015 nooit hoger geweest in het derde trimester. De stijging in het aantal kredietovereenkomsten is merkbaar voor zowel bouw (+20,8%), aankoop (+17%), renovatie (+54,5%) als voor een combinatie van aankoop en renovatie (+33,3%). Het gemiddelde bedrag van het krediet, voor aankoop en bouw, kende ook nog een stijging tot het hoogste gemiddelde bedrag ooit. Het gaat om gemiddeld 146.000 euro voor aankoop en 151.000 euro voor bouw.

  Vaste of variabele rentevoet?

  Als we kijken naar de vorm van krediet dan blijft de vaste rentevoet het populairst. Bijna 85% van alle hypothecaire kredietovereenkomsten werd vorig trimester afgesloten met een vaste rentevoet. Begin 2013 bedroeg dit cijfers slechts 57% en sindsdien kende het een opmerkelijke stijging. Hoewel er in het tweede trimester procentueel nog meer vaste hypotheekleningen werden afgesloten is de daling in het derde trimester verwaasloosbaar.

  Wie toch voor een variabele rentevoet kiest, opteert vooral voor een hypothecair krediet met een rentevaste periode van 10 jaar. Nog geen 1 op 200 kredietnemers (0,36%) koos voor een jaarlijkse veranderlijke rentevoet.

  MEER ADVIES IN ANDERE