Een huis kopen: waar moet je zeker op letten tijdens een eerste bezoek?

  • 5sep
    Gepost in andere

    Op zoek naar een nieuw woning? Dan ben je natuurlijk razend enthousiast! Want stel nu, dat je inderdaad tegen je droomhuis gevonden hebt? Natuurlijk willen wij je enthousiasme zeker niet temperen, maar blijf te allen tijde ook goed letten op alle randvoorwaarden van het huis. Tijdens een bezoek kun je behoorlijk overdonderd raken, als het huis in kwestie aan al je esthetische wensen voldoet.

    Daarentegen zijn er ook vele andere zaken waar je op zult moeten letten, zoals administratieve aangelegenheden, de nodige vergunningen en de omgeving van het huis. Opdat je goed beslagen ten ijs kunt komen, hebben wij al deze factoren voor je op een rij gezet. Zodat je goed weet waar je op moet letten tijdens een eerste bezoek, wanneer je een huis wilt kopen.

    Algemene zaken waar je op moet letten

    Enkele vragen die jezelf alvast vooraf aan het bezoek kan stellen, zijn vragen die te maken hebben met de bouwstaat van het pand. Denk aan het bouwjaar, de staat waarin de woning verkeert, de aanwezigheid van alle nutsvoorzieningen en de staat van technische installaties. Maar ook de aanwezigheid van de nodige attesten is zeer belangrijk! Dit zijn alle documenten die de verkoper aan jou als koper over zal moeten dragen bij het compromis. Dit omvat onder andere het EPC, AS-built attest en een bodemattest.

    Factoren die te maken hebben met vergunningen

    Naast bovengenoemde algemene zaken dien je zeker ook te letten op de aanwezigheid van alle verplichte vergunningen. Stel nu dat je een huis koopt met een bijbouw, die achteraf zonder vergunning gebouwd blijkt te zijn? Dan kun je een flinke boete vanuit de gemeente verwachten en dit bedrag terug verhalen op de verkoper kan heel lastig blijken, omdat jij als koper verplicht bent je huiswerk te doen.

    Let op zaken als woningvergunningen, of de woning al dan niet zonevreemd is, of er stedenbouwkundige voorschriften gelden, is er sprake van erfdienstbaarheid, of de verkoper wettelijk bevoegd is het pand te verkopen en check ook zeker of het huis momenteel niet wordt verhuurd. Wil je er zelf in gaan wonen, dan is het vaak zeer moeilijk om een huurder er uit te krijgen.

    De ligging van de woning en jouw persoonlijke wensen

    Heb je al die administratieve rompslomp eenmaal helder voor ogen, dan is het tijd om te bezichtigen. Natuurlijk zal je vooral kijken naar het huis zelf, maar neem zeker ook de omgeving in acht. Je zult immers zeker evenveel tijd in de buurt spenderen, als binnenshuis. Zaken om op te letten zijn bijvoorbeeld de oriëntatie van de woning. Wil je een tuin met veel zon? Dan kies je best voor een tuin richting het zuiden of westen. Kijk binnen ook zeker naar de hoeveelheid daglicht.

    Verder is het raadzaam navraag te doen naar zaken als geluidshinder, geurhinder en bepaalde storende elementen in de omgeving zoals hoogspanningsmasten of alarmpalen. Iets dat je ook zeker kan doen, is een rondje lopen in de buurt en met wat bewoners spreken. Vaak woont er minimaal één persoon in de straat die iedereen kent en die kan jou precies vertellen hoe de buren met elkaar om gaan.

    Een goede buur wordt gezien als beter dan een verre vriend, dus bedenk dat je jarenlang naast bepaalde mensen zult gaan wonen. En het zou fijn zijn als je met deze mensen een leuke relatie op kunt bouwen!

    Heb je eenmaal je droomhuis gevonden?

    En heb je alle bovenstaande punten met succes af kunnen vinken? Dan is het hoog tijd om over je financiële mogelijkheden na te denken. woonhypotheek is dé partner bij uitstek op dit gebied. Met een portefeuille van meer dan 25 verschillende hypotheekvertrekkers kunnen wij je geheel onafhankelijk advies bieden, precies afgestemd op jouw (woon)wensen. Zodat je zeker weet dat je het huis kunt betalen en er jarenlang met plezier kunt wonen! Benieuwd naar onze troeven? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.

    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN ANDERE