Een woning kopen of huren: voordelen en nadelen

 • 15dec
  Gepost in andere

  Het is een vraag die iedereen op een bepaald punt in het leven bezighoudt: wil ik (later) een eigen woning bezitten, of huur ik liever een huis? Het antwoord is geenszins gemakkelijk te vinden en is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Aan zowel kopen als huren kleven de nodige voor- en nadelen op korte en langere termijn. Aan de hand van verschillende vragen kan je nagaan welke optie het beste bij jou past. De meest belangrijke hebben wij hieronder op een rijtje gezet, inclusief de reden achter de vraag zelf.

  Ben je van plan om lang op één plek te blijven wonen?

  Deze vraag is redelijk voor de hand liggend. Met een huurhuis beschik je over behoorlijk wat meer vrijheid, omdat je te allen tijde kunt besluiten je huur op te zeggen en met de noorderzon te vertrekken, bijvoorbeeld als je een jaar de wereld wil rondtrekken. Woon je in een koophuis, dan is dit een stuk moeilijker. Je zult het huis eerst moeten verkopen, of zelf een huurder zoeken en hier kleven de nodige risico’s aan.

  • Heb je deze vraag dus bevestigend beantwoord, dan luist het antwoord: kopen.
  • Ben je echter reislustig en houd je van afwisseling? Dan beter huren.

   

  Hoeveel waarde hecht je aan zekerheid?

  Weet je over het algemeen graag waar je aan toe bent? Dan zul je met betrekking tot je woonsituatie ook de nodige stabiliteit appreciëren. Met een huurwoning ben je in zekere mate afhankelijk van de verhuurder. Wil hij of zij dat je er uit gaat, dan zal dit ook moeten gebeuren. Met een koopwoning weet je daarentegen zeker dat je kunt blijven zolang jij dat wil. Het is immers jouw eigendom.

  • Wanneer je graag stabiliteit ervaart in je leven, is het antwoord: kopen.
  • Is dit voor jou minder van belang en is mogelijk verhuizen geen probleem: huren.

   

  Vind je het belangrijk om in de toekomst te investeren?

  Wanneer je iemand bent die graag rendement haalt uit investeringen, dan is de keuze tussen kopen en huren niet zo ingewikkeld. Met huur bouw je namelijk niets op: je betaalt een bedrag per maand en daar gebeurt verder niets mee. In tegenstelling tot een huurwoning, is een koopwoning wel een uitstekende mogelijkheid tot het opbouwen van een eigen vermogen. Naast hypotheekrente los je ook het bedrag uiteindelijk af, waardoor je geld niet zomaar verdwijnt. Aan het einde van de rit ben je in het bezit van een huis, dat misschien ook nog eens in waarde is gestegen.

  • Investeren is voor jou van belang? Dan kopen.
  • Leef je meer van dag tot dag? Dan is huren de beste optie.

   

  Ben je bereid tijd en geld te steken in de woning?

  In dit geval hebben we het niet alleen over structureel onderhoud, maar ook over panden die allereerst opgeknapt dienen te worden. De meeste huurwoningen worden in principe “kant-en-klaar” opgeleverd, soms zelfs gestoffeerd. Je kunt de woning dus zo betrekken. Veel koopwoningen daarentegen zijn vaak panden die eerst onder handen genomen moeten worden. Dit houdt in dat er vaak een grondige verbouwing of renovatie nodig is, voordat je in het huis kunt wonen.
  Daarnaast is er ook nog een verschil in onderhoudskosten. Wanneer je gaat huren, komt een groot deel van het onderhoud voor rekening van de eigenaar. Gaat bijvoorbeeld de condensatieketel stuk, dan kun je terecht bij de verhuurder die moet regelen dat alles weer werkt. In geval van een koopwoning komen alle onderhoudsverplichtingen automatisch bij de eigenaar, dus jou, te liggen.

  • Ben je handig en heb je tijd en geld voor allerhande onderhoudstaken? Dan: kopen.
  • Wil je liever een woning die weinig tot geen onderhoud vergt? Dan is huren passender.

   

  Naast bovenstaande punten speelt geld natuurlijk ook een rol. Het verkrijgen van een hypotheek kan lastig zijn, maar voor een huurwoning worden tegenwoordig ook diverse inkomenseisen gesteld. Ook de hoogte van maandelijkse lasten verschilt per geval.

  Ben je inmiddels zeker(der) van je keuze en wil je graag op financieel vlak geadviseerd worden?
  Neem nu contact met ons op!

  MEER ADVIES IN ANDERE