Eerste aankoop vastgoed: tips en timing

 • 7mei
  Gepost in andere

  Een eerste woning kopen, da’s enorm spannend! En volgens velen ook een erg goede investering waar je veel voordeel uit gaat halen. Maar wanneer doe je die aankoop het beste en hoe bereid je je daarop voor?

  Wanneer koop je je eerste woning?

  Vroeger wachtten ze totdat ze toe waren aan een gezinsuitbreiding om een huis te kopen. Vandaag de dag is zo’n heuglijk nieuws niet nodig om die stap te zetten. Maar liefst 58 % van de koppels die een woning koopt doet dat zonder kinderen. 30 % van de huizenkopers zijn vandaag zelfs vrijgezel. Een solo-koop is dus absoluut niet meer zo vreemd en ook banken passen hun voorwaarden hieraan aan.

  Banken willen jonge mensen net aantrekken en geven daarom aantrekkelijke kredietmogelijkheden aan twintigers die een hypothecaire lening aanvragen. Een slimme zet van de banken: ze krijgen er een klant bij voor jaren.

  Waarom jong investeren?

  Waarom zou je je op jonge leeftijd vastbinden aan vastgoed? Wij kunnen wel enkele voordelen bedenken:

  1. Grote spreiding

  Als je op jonge leeftijd een lening aangaat, kan je deze spreiden over een langere periode, wat betekent dat je maandelijks iets minder moet betalen.

  2. Weinig plaats nodig

  Als youngster heb je (nog) geen kinderen en volstaat een kleinere woning. Een kleinere woning is niet erg duur, waardoor je sneller aan zo’n lening geraakt.

  3. Geldbeheer

  Je bent direct verantwoordelijk om je geld goed te beheren waardoor je beter leert omgaan met geld. Je leert sparen en beleggen op jonge leeftijd: handig!

  4. Ouders ter hulp

  Ongeveer 60 procent van de jongeren kan rekenen op financiële hulp van de ouders bij het kopen van hun eerste woning. Zij hebben vaak al hun huis afbetaald en extra middelen over om hun kinderen te helpen hun vastgoed te financieren.

  Eerste woning kopen: vraag raad

  De vastgoedmarkt blijft evolueren en verandert dus dagelijks. Ook de banken zullen dus op sommige momenten minder of meer geneigd zijn te lenen aan jonge mensen zonder al te veel kapitaal. Laat je dus eerst goed informeren over de huidige situatie van de vastgoedmarkt. Op YouTube vind je bijvoorbeeld veel handige informatievideo's over het kopen van je eerste woning.

  Ga ook zeker eens ten rade bij een verzekerings- of vastgoedmakelaar: zij kunnen je ook goed informeren alvorens je die grote stap zet. Ook bij Woonhypotheek kan je terecht met al je vragen. We helpen je graag verder!

  Waarom je je goed moet informeren? Een lening aangaan zonder echt de voorwaarden en de gevolgen door te nemen kan sterk in je nadeel spelen op lange termijn. Financiële zorgen zijn natuurlijk geen pretje. Maak dus geen overhaaste beslissingen.

  Woonhypotheek helpt je aan je eerste woning

  Wil je graag de vastgoedmogelijkheden bespreken met een expert? Woonhypotheek is gespecialiseerd in hypothecaire leningen en kan met jou op zoek gaan naar de meest voordelige opties van dit moment. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE