Elektriciteitskeuring negatief: wat nu?

 • 3okt
  Gepost in andere

  Bent u van plan uw woning te verkopen, dan bent u ongetwijfeld al op de hoogte van het grote aantal attesten dat u aan de kopende partij dient te overleggen. Deze attesten en keuringsrapporten zijn noodzakelijk, omdat ze potentiële kopers op de hoogte stellen van belangrijke informatie aangaande de woning, alsook de omliggende delen van de woning. Zo zal een onderzoeksrapport over eventuele bodemverontreiniging de koper bijvoorbeeld sluitende informatie bieden over mogelijk aanwezige giftige stoffen onder het pand. De verkoper biedt de koper hiermee de kans om een reëel bod te kunnen doen, dat in verhouding ligt met hetgeen zal worden gekocht.

  Eén van deze attesten betreft ook een elektriciteitskeuring. Deze is niet altijd verplicht, hier zijn bepaalde regels aan verbonden. Maar houden deze regels precies in? En nog belangrijker: wat betekent het voor u als verkoper, indien deze keuring negatief uitvalt?

  Wanneer is een elektriciteitskeuring wettelijk verplicht?

  De wet bepaalt wanneer u een elektriciteitskeuring moet voorleggen. Dit is zo beslist om kopers te informeren over potentieel gevaarlijke situaties of mogelijke extra kosten na aankoop, om hen zodoende de optie tot een weloverwogen beslissing te bieden. Concreet is sinds juli 2008 de keuring verplicht voor alle elektrische installaties die in dienst zijn gesteld voor 1 oktober 1981. Dit geldt trouwens niet alleen in situaties waarbij u uw huis wilt verkopen, maar ook wanneer u wijzigingen of uitbreidingen aan uw pand wenst te realiseren.

  Indien u over een installatie beschikt die na deze datum in dienst is gesteld, bent u niet verplicht tijdens verkoop van uw woning een keuring voor te leggen. U dient dit echter wel in bepaalde andere situaties te doen, zoals de eerder genoemde wijzigingen en uitbreidingen. Ook dient er daarna een periodieke controle plaats te vinden, te weten elke 25 jaar. Overigens is de verplichting enkel geldig bij de verkoop van een pand met wonen als bestemming. Zakelijke instellingen en panden vallen buiten deze verplichting.

  Kan een woning worden verkocht indien de uitslag van de elektriciteitskeuring negatief is?

  Is uw elektriciteitskeuring negatief? Dan schrikt u allicht een beetje, maar gelukkig is er ook goed nieuws: u mag wel degelijk uw woning verkopen! Het is echter wel zo, dat u verplicht bent het attest voor te leggen aan de koper. Het wordt aangeraden dit al in een vroeg stadium te doen, omdat u anders wel eens tegen onderlinge problemen aan kunt lopen. Verschaft u tijdig en correct de informatie, dan kan de koper u achteraf in ieder geval niet beschuldigen van het overhandigen van onjuiste gegevens. Plus: hij of zij is netjes geïnformeerd over de staat van uw pand, zodat er een gefundeerde beslissing kan worden genomen.

  Wat zijn de verdere gevolgen van een negatieve elektriciteitskeuring?

  Het feit dat u uw woning mag verkopen, betekent absoluut niet dat er niks hoeft te worden gedaan aan de elektrische installatie binnen uw woning. Een niet adequate installatie kan namelijk zorgen voor diverse problemen, of zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom is in de wet aangegeven, dat de installatie binnen 18 maanden moet worden aangepast of vervangen, alsmede opnieuw gekeurd binnen deze termijn. De uitslag van de keuring dient dan uiteraard positief te zijn. Deze verplichting zal overgaan op de koper van de woning, vandaar dat het verplicht is het keuringsrapport voor te leggen aan kopers. Zij zullen immers financieel worden belast met het herstellen van de elektrische installatie.

  Bent u de koper van een woning met een negatieve elektriciteitskeuring?

  Heeft u onlangs een woning gekocht met een negatief keuringsrapport? Of overweegt u dit te doen? Dan is het verstandig na te gaan, of uw financiële situatie het toelaat deze woning aan te schaffen. De kosten voor het herstellen van de installatie kunnen in sommige gevallen hoog oplopen, u zult dit dus misschien willen meefinancieren in uw hypothecaire lening. Woon Hypotheek beschikt over gedegen expertise op het gebied van hypotheekleningen en kan u voorzien van deskundig advies over de mogelijkheden binnen uw specifieke situatie. Zodat u voor uzelf een duidelijk plaatje kunt vormen over uw toekomstige uitgaven. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek; wij staan u graag te woord.

  MEER ADVIES IN ANDERE