Hoe belangrijk is de EPC-waarde als je een huis gaat kopen?

 • 4dec
  Gepost in andere

  Ben je druk op huizenjacht en heb je al wat woningen op het oog? Dan doe je er zeer verstandig aan om zeker ook op de EPC-waarde te letten.

  Dit getal geeft aan hoe energiezuinig woningen zijn en daarmee ook of een huis bijvoorbeeld goede isolatie heeft, dubbel glas en andere voorzieningen die de uitstoot van CO2 omlaag drukken
  . En daardoor de stookkosten die jij zult gaan betalen!

  Een EPC-waarde is tegenwoordig verplicht bij het verkopen van een woning en dient in het zogeheten EPC-attest te worden vermeld. Als koper doe je er goed aan alle attesten en documenten goed in te zien en ook bij de bezichtiging iemand mee te nemen die een kritische blik kan slaan op het pand.

  In dit artikel in elk geval wat meer informatie over het belang van de EPC-waarde als je een huis gaat kopen.

  Voor elke koper een belangrijk getal

  Uit onderzoek blijkt dat het proces van het verkopen van een woning zeker wordt beïnvloed door de EPC-waarde. Zeker nu de overheid grootse plannen heeft om alle woningen een stuk energiezuiniger te maken. Koop je immers een woning met een lage EPC-waarde, dan valt de verantwoordelijkheid tot het doen van de nodige renovaties op jou. En dit kan behoorlijk prijzig worden.

  Maar wat is de EPC-waarde en hoe wordt deze berekend?

  Om even terug te gaan naar de basis: de EPC-waarde zoals je die terug vindt in het energieprestatiecertificaat vertelt jou hoeveel het energieverbruik van een woning is per elke vierkante meter vloeroppervlak.

  Dit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) per m². Hoe lager deze score is, hoe minder energie er dus nodig is om de gehele woning te verwarmen.

  Een EPC-score wordt tevens vergeleken met een gemiddelde woning uit 1990: dit staat voor het basisgetal. Ligt de score hieronder? Dan zal het huis een hoge EPC-waarde hebben. Ligt de score juist hierboven? Dan zal het pand een lage EPC-waarde hebben en kun je er van uit gaan, dat er nog veel moet gebeuren in de woning om het energieverbruik omlaag te drukken.

  Hoe wordt de EPC-waarde eigenlijk berekend?

  Om de EPC –waarde te verkrijgen, komt een energiedeskundige op bezoek die een EPC-keuring uitvoert en EPC certificaat geeft. De data die hiervoor wordt verzameld dient als leidraad; je kunt denken aan zaken zoals het soort woning, het bouwjaar van het pand, de totale woonoppervlakte, of er sprake is van isolatie, het verwarmingssysteem en noem maar op. Deze data wordt met behulp van speciale software geanalyseerd en hier komt de EPC-waarde uit rollen.

  Wat te doen bij een slechte EPC-waarde?

  Wil je een woning kopen die een lage EPC-waarde heeft? Vraag dan allereerst de koper naar facturen van de energiemaatschappij. Zo kun je voor jezelf vast beslissen, of deze niet te hoog zijn. Ook kun je iets lager bieden dan de vraagprijs, gelet op de werken die je in de toekomst uit zult moeten vieren. Er is echter geen garantie dat de koper dit ook zal accepteren natuurlijk.

  Denk je dat de EPC-waarde niet klopt?

  Wanneer je het vermoeden hebt dat en EPC-waarde niet klopt, dan kun je contact opnemen met het Vlaams Energieagentschap. Zij zullen dan een onderzoek instellen om te achterhalen wat de juiste EPC-waarde is. Bij WoonHypotheek kun je terecht voor al je inhoudelijke vragen omtrent het aankopen van een woning en natuurlijk ook de EPC-waarde. Bel ons voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin we je alles uitleggen.

  MEER ADVIES IN ANDERE