Hoe kan je toch nog de woonbonus krijgen na 2020? Stap mee in de lening van je partner!

 • 17jan
  Gepost in andere

  De woonbonus betekende een stevige belastingvermindering voor wie tot 2019 een lening afsloot om een woning te kopen. De woonbonus werd afgeschaft in 2020, maar toch kan je ook nu nog genieten van die woonbonus. Er is namelijk een achterpoortje: de liefde. Je maakt aanspraak op de woonbonus wanneer je instapt in de lening van je partner waarop de woonbonus werd toegekend. Daar zijn wel drie voorwaarden aan verbonden. Lees vooral verder!

  Even opfrissen: wat is de woonbonus?

  De woonbonus was een flink cadeau van de Vlaamse regering. Wanneer je voor 31 december 2019 een woning kocht en daarvoor een lening afsloot, kon je rekenen op een stevige belastingvermindering. Een korting op je belastingbrief dus! De eerste 10 jaar waarin je de lening afbetaalt, is die belastingvermindering zelfs extra hoog.

  Die woonbonus was voor 1 januari 2016 enkel van toepassing wanneer je je eerste en enige woning kocht. Daarna werd de woonbonus omgevormd tot een geïntegreerde woonbonus waardoor ook niet-enige woningen onder de regeling vielen. Vanaf 1 januari 2020 bestaat die woonbonus niet meer.

  Hoe kan je ook na 2020 van de woonbonus blijven genieten?

  Ondertussen is de woonbonus al even afgeschaft, maar toch bestaat er een achterpoortje waardoor je nog steeds een beroep kan doen op die belastingvermindering. En dat is de liefde!

  De woonbonus werd per belastingplichtige toegepast en berekend. Dat betekent dat wanneer je als koppel een hypothecaire lening aanging, de voorwaarden voor belastingverminderingen per persoon gecontroleerd werden. Beide partners kregen dan dus de woonbonus toegekend als ze beiden eigenaar waren van de woning.

  Wanneer je enkele jaren geleden alleen een woning gekocht hebt en je partner nu beslist om de lening mee te helpen afbetalen, dan heeft die partner ook recht op de woonbonus. Zo geniet je dus ook na de afschaffing van de woonbonus nog van die belastingvermindering. Er zijn wel drie voorwaarden aan verbonden.

  Wat zijn de voorwaarden om de woonbonus als partner mee te pikken?

  Je moet als partner aan drie voorwaarden voldoen wanneer je wil genieten van de woonbonus.

  1. Je moet formeel samen intekenen op de lening. De bank moet dus beide partners erkennen als kredietnemer.
  2. De nieuwe partner moet mede-eigenaar worden van de woning. Dat hoeft echter niet fiftyfifty te zijn. Ook een eigendomsaandeel van pakweg 10% of 25% is voldoende. Daar ben je helemaal vrij in.
  3. Het is tot slot nodig om te trouwen of wettelijk samen te wonen.

  Enkel wanneer je aan alle drie de voorwaarden voldoet, krijg je de woonbonus toegekend wanneer je in de lening van je partner stapt.

  Wat als je de voorwaarden niet haalt?

  Wil je niet trouwen of wettelijk samenwonen, dan krijg je de woonbonus dus niet toegekend. Ook wanneer de bank je niet officieel erkent als kredietnemer of wanneer je niet officieel mede-eigenaar wordt van de woning, zal je de belastingvermindering niet krijgen.

  Toch betekent dat niet dat het een slecht idee is om aan één of twee van de voorwaarden te voldoen. Het wordt zo namelijk veel duidelijker voor beide partners hoe de vork precies in de steel zit. De inwonende partner kan zo afscheid nemen van alle onzekerheid en ook officieel de lening helpen afbetalen en eventueel mede-eigenaar worden.

  Belangrijk: de woonbonus geldt voor een eerste woning. Dat betekent dus dat de woonbonus vervalt wanneer je verhuist naar een nieuwe woning, bijvoorbeeld met je partner. Het kan dus financieel interessanter zijn om de inwonende partner mede-eigenaar te laten worden van je bestaande woning dan om samen een nieuw huis te kopen. Al zijn er nu heel wat andere soorten premies en voordelen die de rekensom behoorlijk ingewikkeld kunnen maken. Elke situatie is nu eenmaal anders.

  Woonhypotheek helpt je de woonbonus te verkrijgen

  De intussen afgeschafte woonbonus kan je belastingen aanzienlijk verlagen. Wil je graag advies van een expert over de woonbonus? Of heb je andere twijfels in verband met hypotheken? We geven je graag een antwoord op al je vragen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE