Hoeveel kost een vastgoedmakelaar?

 • 8aug
  Gepost in andere

  Ben je van plan om te verhuizen en je huis te verkopen? Dan sta je eigenlijk al direct al voor een keuze. Ga je het allemaal zelf regelen, of neem je een makelaar onder de arm? Misschien schrikken de mogelijk hoge kosten die gepaard gaan met het inzetten van een vastgoedmakelaar je wat af. Daartegenover staat dat het verkopen van een woning niet het gemakkelijkste proces is. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden die de verkoop zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. In feite is het verstandig om voor jezelf na te gaan welke zaken voor jou belangrijk zijn, en of deze wensen de commissie voor een makelaar al dan niet rechtvaardigen.

  Hoe wordt een vastgoedmakelaar betaald?

  Vrijwel alle vastgoedmakelaars verkrijgen hun inkomsten op commissiebasis. Dit houdt in dat het uiteindelijke bedrag dat je betaalt voor het geleverde werk, afhankelijk is van het uiteindelijke verkoopbedrag van je woning. Het gaat in ieder geval altijd om een vast percentage van de verkoopprijs, maar het percentage kan onderling wel sterk verschillen. Sommige makelaars zullen misschien 2% of 2,5% van het totaalbedrag vragen, terwijl anderen 5% of meer commissie eisen. Alle bedragen zijn overigens exclusief BTW.

  De hoogte van het percentage is niet exact wettelijk vastgesteld. Een vastgoedmakelaar kan dit binnen bepaalde kaders zelf bepalen. Dit zal veelal afhankelijk zijn van de grootte en bekendheid van het makelaarskantoor, alsook de aanwezige expertise en doelgroep. Een vastgoedmakelaar die voornamelijk woningen in het hogere segment verkoopt, zal logischerwijs ook meer geld kunnen vragen, gelet op het vermogen van de verkopende partijen.

  Wat doet een vastgoedmakelaar?

  Wanneer je een vastgoedmakelaar inhuurt, zal hij of zij in principe vrijwel alle taken op zich nemen die gepaard gaan met de verkoop van je woning. Denk hierbij aan het geven van advies om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kopers, maken van foto’s en een sterke beschrijving, het aanbieden van je woning via diverse gangbare verkoopkanalen en het actief adverteren van je pand. Ook zal de makelaar de bezoeken voor je regelen en uitvoeren, en eventuele onderhandelingen voeren met potentiële kopers. En natuurlijk kun je er ook op rekenen dat de verkoopmakelaar het gehele administratieve gedeelte voor je uit handen neemt.

  Dit zijn dus best wel wat zaken, die niet alleen een hoop tijd in beslag nemen, maar ook de nodige expertise vereisen. Wil je dit allemaal zelf doen, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je flink wat vrije dagen en momenten moet voorzien, alleen al om kopers de mogelijkheid te bieden je huis te bezichtigen. Ook zul je actief tijd moeten besteden aan de marketing van je pand, zodat het ook de gewenste doelgroep bereikt.

  Vergelijk altijd meerdere vastgoedmakelaars

  In principe weegt de hoeveelheid werk die een vastgoedmakelaar uit handen neemt, altijd op tegen de kosten die je ervoor moet betalen. Het enige dat jij als verkoper dan nog moet doen, is ervoor zorgen dat je huis er netjes bijligt.

  Heb je besloten om met een vastgoedmakelaar in zee te gaan, dan is het in ieder geval verstandig om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken en eventueel meerdere intakegesprekken in te plannen. Zo kun je een vastgoedmakelaar vinden waarmee je “de klik” hebt. Ook spelen de variërende tarieven natuurlijk een rol. Dankzij een goed vooronderzoek kan je al snel duizenden euro’s besparen.

  Wat heb je nog meer nodig voor de verkoop van je woning?

  Verkoop je je huidige woning omdat je een nieuwe woning wilt betrekken? Dan zijn er nog veel meer zaken te regelen dan enkel de verkoop van je woning. Misschien heb je een herziening van je hypothecair woonkrediet nodig. Wil je ook dit precies zo soepel mogelijk laten verlopen, is het verstandig onafhankelijk advies in te winnen met betrekking tot je concrete financiële situatie. Woonhypotheek.be kan je hier uitstekend mee helpen. Wij vergelijken het aanbod van meer dan 25 kredietverstrekkers. Neem vrijblijvend contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken.

  MEER ADVIES IN ANDERE