Huis kopen: alleen of samen?

  • 9maa
    Gepost in andere

    De prijzen voor een woning lagen nog nooit zo hoog, waardoor het voor jonge mensen niet makkelijk is om een betaalbare woning te vinden. Met twee een huis of appartement kopen is vandaag de dag al geen makkelijke opdracht. Laat staan dat je het in je eentje allemaal wilt financieren. Wat zijn de voor- en nadelen van alleen kopen of samen kopen?

    Koppels vs. singles

    Wil je graag een woning kopen? Dan is een goed gevulde spaarpot essentieel. Als koppel wordt sparen iets makkelijker dan voor singles. Er komen twee salarissen binnen waardoor ze op het einde van de maand meer geld in hun spaarpot kunnen steken, en dat versnelt het spaarproces enorm. Als je met twee bent, heb je namelijk maar 38 % van je inkomen nodig om dezelfde levensstandaard te hebben als iemand die alleen woont.

    Mede door bovenstaande redenen kunnen amper 30 procent van de Belgische vrijgezellen (dat zijn er 1,6 miljoen is ons land) een woning van gemiddeld 235 000 euro veroorloven. Belgische koppels hebben dan weer iets meer budget en kunnen een bouwproject van gemiddeld 288.000 kopen.

    Een lening aanvragen bij de bank

    Of je een lening krijgt, hangt af van verschillende factoren.

    Je inkomen

    Komt er elke maand een vast bedrag op je rekening of is dit redelijk onzeker? De bank die het bedrag verleent, wil namelijk zeker zijn dat je de lening kan terugbetalen op maandelijkse basis. Iemand met een vast contract heeft dus meer kans om een lening te krijgen dan iemand die werkt met tijdelijke contracten.

    Je vaste uitgaven

    Hoeveel geef je gemiddeld per maand uit? De bank zal ook rekening houden met reeds lopende afbetalingen (bijvoorbeeld voor een autolening of een andere persoonlijke lening). Ook zal er gekeken worden naar je kredietkaarten en budgetfaciliteit.

    Je eigen inbreng

    Heb je zelf al een flink bedrag bijeen gespaard? Dat zal dan zeker in je voordeel spelen. Hoe hoger je eigen inbreng is, hoe happiger banken zijn om je een lening te geven.

    Een single heeft dus evenveel kans om een lening te verkrijgen, maar koppels komen wel sneller in aanmerking voor een hoger bedrag. Hun inkomsten worden namelijk samengevoegd waardoor ze in theorie in staat zijn om meer te kunnen afbetalen per maand. Bovendien zal hun persoonlijk spaarpotje ook een stuk groter zijn dan die van de gemiddelde vrijgezel.

    Fiscale voordelen

    Tot 2019 kreeg je als jonge koper een woonbonus bij het kopen van je eerste woning. Helaas is dat sinds 2020 niet meer het geval. Als vervanging van de woonbonus zal je iets minder moeten betalen aan registratierechten (6 % i.p.v. 7 % van de koopprijs).

    Schuldsaldoverzekering: is dat nodig?

    Stel: je partner overlijdt. Wat dan? Dankzij een overlijdensverzekering wordt een (gedeeltelijke) terugbetaling van het kapitaal gegarandeerd. Voor deze verzekering is een huwelijks- of samenlevingscontract sterk aangeraden. Feitelijke samenwoners erven in principe niets van elkaar.

    Wettelijke samenwoners of getrouwde partners erven daarentegen het vruchtgebruik van de overleden partner. Je bent echter niet verplicht om deze verzekering te nemen, maar de bank kan dit wel eisen. Ze willen namelijk dat het geleende geld zeker wordt terugbetaald.

    Woonhypotheek zoekt de ideale financiering voor jouw woning

    Ben je binnenkort van plan om je eerste woning te kopen en wil je graag meer weten over de leningen die je kan verkrijgen? Woonhypotheek geeft je als expert in woonkrediet graag vrijblijvend advies. Contacteer ons nu en we helpen je direct verder met al je vragen.

    MEER ADVIES IN ANDERE