Huis kopen in Spanje? Waarop letten en wat moet je zeker weten?

 • 4nov
  Gepost in andere

  Het is de droom van vele Belgen en Nederlanders: een tweede woning in Spanje. In dit warme en hartelijke land is de temperatuur gedurende het hele jaar aangenaam, waardoor je veel meer tijd buiten kunt spenderen en van de prachtige natuur kunt genieten.

  Maar hoe werkt dat precies, indien je een huis in Spanje wilt kopen? In dit artikel geven wij je vast enkele tips en zaken om zeker op te letten, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

  Juridische ondersteuning is een must

  Ons allereerste en allicht ook belangrijkste advies luidt: schakel juridische ondersteuning in wanneer je een woning in Spanje wilt aanschaffen. In Spanje verloopt de procedure ietwat anders dan hier, dus het is noodzakelijk dat je bijgestaan wordt op dit gebied.

  Op deze manier kun je ook alle benodigde ontbindende voorwaarden en voorbehouden in het compromis en contract laten zetten. Nadien kun je in het geval van gebreken de schade op de verkopende partij verhalen en wordt je zelf niet met onnodige kosten opgescheept.

  Wil je een woning in Spanje kopen?

  Heb je al een woning op het oog en wil je graag weten, hoe nu verder te gaan? In vrijwel alle gevallen zal je dan contact moeten opnemen met de verkopende makelaar, die je zal vragen een aanbetaling te doen.

  Deze ligt meestal tussen de 2.000 en 10.000 euro en dient ervoor om de woning uit de markt te halen. Verander je later van gedachten? Houd er dan rekening mee dat je deze aanbetaling kwijt bent.

  Hoe zit dat met de kosten?

  Naast de aanbetaling zul je natuurlijk ook andere kosten maken. In Spanje zijn er diverse extra kosten die bij de aanschaf van een woning komen kijken, zoals belastingen op de aankoop van je woning, notaris- en kadasterkosten, registratierechten en erelonen.

  Je kunt er vanuit gaan, dat je plusminus 12,5% tot 15% extra kosten maakt bovenop de aanschafwaarde van je woning.

  Compromis en naar de notaris

  Wanneer je eenmaal verder in het proces bent en alle kosten duidelijk in kaart hebt gebracht, dan kan het werkelijke aankoopproces aanvangen. In dat geval zal je een onderzoek van de woning uitvoeren samen met je jurist, waarna je de ‘contrato privado de compraventa’ gaat tekenen.

  Dit is vergelijkbaar met het Belgische compromis. Je betaalt dan binnen tien dagen een voorschot van 10% op de aankoopwaarde, waarna je 2 tot 4 weken de tijd hebt om het restant te voldoen.

  Nadat je het compromis hebt getekend en een Spaanse bankrekening hebt geopend, wordt de verkoop afgesloten ten overstaan van de notaris. Je ontvangt dan de sleutels en een voorlopige koopakte, die ‘copia simple’ wordt genoemd. Later ontvang je ook nog de officiële notariële akte per post. En dan kun je jezelf eigenaar noemen van een tweede woning in Spanje!

  WoonHypotheek helpt je met het in kaart brengen van je mogelijkheden

  Wil je graag een extra woning in het buitenland en spreekt Spanje je aan? Dan helpen wij je graag verder met persoonlijk financieel advies. Neem gerust eens contact op met het team van WoonHypotheek en wij plannen direct een vrijblijvende intake met je in.

  MEER ADVIES IN ANDERE