Huis kopen om te verhuren? Wat moet je weten als verhuurder?

 • 18aug
  Gepost in andere

  Investeren in een pand om vervolgens als opbrengsteigendom te gebruiken? Een woning verhuren om een centje bij te verdienen is erg slim, maar er zijn veel dingen die je zeker moet dubbelchecken vooraleer je deze stap zet. Vooral de financiële situatie kan je beter op voorhand volledig uitpluizen voor je overgaat tot kopen.

  Denk aan de bijkomende kosten

  Ga je een pand aankopen? Dan houd je best rekening met de kosten bovenop de aankoopprijs. je betaalt namelijk niet alleen de waarde van het pand, maar daarbovenop ook 10 % registratierechten als er sprake is van een tweede woning. Als je koopt in Brussel of Wallonië stijgen die kosten zelfs naar 12 %. Daarnaast zal je ook nog te maken krijgen met notaris- en aktekosten. Houd er dus rekening mee dat je zo’n 14 % bovenop de aankoopprijs zal moeten neertellen.

  Aan wie verhuren?

  Ben je van plan om je pand te verhuren, maar wil je ervoor zorgen dat de huurders aan bepaalde criteria voldoen? Dan is het een optie om met een immokantoor te werken en een aantal vereisten voorop te stellen. Het immokantoor zal je dan helpen met het uitnodigen en rondleiden van geïnteresseerden en zal je ook een aantal geschikte kandidaten voorleggen. Je kan het kantoor ook inschakelen om de plaatsbeschrijving bij de intrede van de nieuwe huurder te doen.

  Huurwoning: voordelen en nadelen

  Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een woning verhuren: ten eerste kan je dankzij deze extra huurinkomsten, een hoger bedrag lenen bij de bank voor je eigen woonplannen en heb je dus meer budget om iets te vinden dat écht helemaal naar jouw zin is. Ten tweede zullen deze huurinkomsten voor een deel je lening al afbetalen, zodat jij het financieel veel makkelijker hebt.

  Bovendien zijn die huurinkomsten, eens het volledig afbetaald is, een zeer gunstige aanvulling op je pensioen!

  Natuurlijk kan het niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Aan zo’n grote investering hangen toch enkele risico’s die je in achting moet nemen. Huurders vinden is namelijk niet zo evident als het lijkt en er is een kans dat de woningen soms voor een tijdje niet verhuurd geraken. Ook als je huurders hebt, kunnen zij de huur soms niet betalen of veel te laat betalen.

  Geen huurinkomsten betekent ook dat je de lening af en toe zal moeten afbetalen uit eigen zak. Ten slotte kunnen de huurders ook veel dingen kapot maken in het pand, waarna jij dan voor deze kosten zal moeten opdraaien als eigenaar. Goede huurders vinden is dus essentieel voor het goede verloop

  Woonhypotheek denkt met je mee

  Een huis kopen om te verhuren is een hele verantwoordelijkheid, zeker als eerste investering. De risico’s zijn niet min, maar toch blijft het een goede investering. Wil je graag eens praten met een expert over het aanschaffen van een huurwoning? Bij Woonhypotheek helpen je graag verder met al je vragen en bedenkingen en bekijken we samen alle mogelijkheden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE