Hypotheek afsluiten voor woning in het buitenland? Wat is belangrijk?

 • 4nov
  Gepost in andere

  Een tweede woning bezitten was vroeger een luxe voor velen, maar tegenwoordig is er steeds meer mogelijk op dit gebied. Wist je namelijk dat je ook voor een tweede verblijf in bepaalde gevallen belastingvoordeel kunt genieten?

  Ook voor huizen die in het buitenland gelegen zijn. In dit artikel bieden wij meer informatie over de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek voor een woning in het buitenland.

  Steeds meer mensen lenen voor een tweede woning

  Conform cijfers van BNP Paribas Fortis, de huidige marktleider voor woonkredieten in België, werden er vorig jaar bijna 15% meer hypothecaire kredieten verleend voor een tweede woning.

  Het ging dan voornamelijk om tweede verblijven in België, maar ongeveer 10% betrof woningen in het buitenland. Populaire landen waar men een woning koopt zijn onder meer Frankrijk, Italië en Spanje.

  In welk land de hypotheek afsluiten?

  Wanneer je eenmaal een woning op het oog hebt, dan is de eerste vraag die je jezelf zult stellen waar je de hypotheek wilt afsluiten. Deze vraag is helaas niet zo heel gemakkelijk te beantwoorden, omdat dit erg afhangt van jouw persoonlijke situatie en meespelende factoren.

  Zo bieden niet alle Belgische banken een hypotheek voor woningen in het buitenland aan, omdat het risico soms te groot kan zijn wanneer er sprake is van wanbetaling. In veel gevallen zal je dus ook moeten rondkijken voor een hypotheek in het land van bestemming. Indien je zekerheid op dit gebied wilt hebben, kun je uiteraard direct contact opnemen met WoonHypotheek.

  Gebruik je huidige hypotheek als basis

  Niet alle banken geven nieuwe hypotheken uit voor woningen in het buitenland, maar indien je reeds een hypotheek hebt, dan kun je hier soms ook mee uit de voeten. Heb je bijvoorbeeld overwaarde op je huidige woning? Dan kun je dit inzetten als onderpand voor je tweede huis.

  Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten, omdat er enkel dossierkosten in rekening worden gebracht voor een (her)opname van je huidige hypotheek.

  Hoe zit dat met de fiscus?

  Wanneer je eenmaal een tweede woning koopt, dan komt de belastingdienst natuurlijk ook om de hoek kijken. Je dient namelijk je tweede verblijf op te geven in je aangifte, ook als je dat niet verhuurt. Maar je kunt wel van een belastingvoordeel genieten, indien je een lening hebt afgesloten voor de aankoop van de tweede woning.

  Je valt dan namelijk onder het ‘federale fiscale systeem van de gewone intrestaftrek en het langetermijnsparen’. Dit betekent, dat ook buitenlandse leningen hiervoor in aanmerking komen.

  Hier zijn natuurlijk wel weer voorwaarden aan verbonden. Indien je recht wilt hebben op de federale belastingvermindering, dan dient de hypotheek een minimale duur van tien jaar te hebben. Ook dient de lening gewaarborgd te zijn door middel van een hypothecaire inschrijving en zowel de bank, die de lening verstrekt, als de woning dienen in de Europese Economische Ruimte (EER) gelegen te zijn.

  WoonHypotheek vertelt je graag meer over alle mogelijkheden en valkuilen, contacteer ons direct indien je een persoonlijke intake wilt plannen.

  MEER ADVIES IN ANDERE