Kangoeroewoning: voordelen, nadelen en voorwaarden

 • 9nov
  Gepost in andere

  Een kangoeroewoning is een bijzondere vorm van samenwonen die de laatste tijd behoorlijk aan populariteit heeft gewonnen in de Benelux. De trend komt oorspronkelijk uit Australië en houdt in dat meerdere gezinnen of mensen onder één dak wonen. Heel vaak gaat het bijvoorbeeld om een jong gezin en hun ouders. Vooral in situaties waarin er (extra) zorg nodig is voor één van de familieleden, kan deze manier van wonen erg handig zijn. Denk aan een moeder die slecht ter been is, of een fysiek of mentaal gehandicapt kindje. Op deze wijze kan de zorg verdeeld worden over de bewoners, terwijl er tegelijkertijd veiligheid en vastigheid wordt geboden in de vorm van een stabiele (gezins-)constructie.

  Op zowel praktisch als fiscaal vlak kleven er een aantal voor- en nadelen aan een kangoeroewoning. We bespreken ze bondig verder in dit artikel. Eerst overlopen we kort de voorwaarden waaraan een kangoeroewoning moet voldoen.

  Voorwaarden kangoeroewoning

  Niet elk pand is geschikt als kangoeroewoning. Om als kangoeroewoning in aanmerking te komen, gelden volgende voorwaarden:

  • Het gaat om één perceel, waarbij de ondergeschikte wooneenheid één geheel vormt met het hoofdgebouw.
  • De ondergeschikte wooneenheid beslaat ten hoogste één derde van de volledige bouw.
  • De hoofdwoning en ondergeschikte wooneenheid zijn eigendom van dezelfde eigenaar.
  • De ondergeschikte wooneenheid wordt ingericht voor 1 of 2 ouderen van 65 jaar of ouder, of voor 1 of 2 hulpbehoevende personen.

  Op deze website vind je meer informatie.

  Het uitgangspunt van een kangoeroewoning is dat er tussen de twee partijen of gezinnen een belofte wordt uitgesproken voor het dragen van de zorg voor elkaar. Op welke wijze dit precies wordt ingevuld, is behoorlijk ruim te interpreteren. Eerder volgde reeds een voorbeeld van een oudere die minder goed ter been is, of een individu die door een fysieke dan wel mentale aandoening niet zelfstandig voor zichzelf te zorgen. Doordat er altijd een familielid in de buurt is, wordt deze zorg verdeeld over de bewoners van het pand./p>

  Voordelen van een kangoeroewoning

  Het wonen in een kangoeroewoning biedt een aantal voordelen.

  Allereerst wordt de zorg automatisch verdeeld over de bewoners, waardoor er altijd iemand in de buurt om te helpen. Dit is ook bevorderlijk voor de sociale cohesie van het gezin of de mensen die samenwonen. Het is overigens geen vereiste dat de samenwonenden een familiale band hebben, maar in de praktijk komt dit wel het meest voor. Doordat de hulpbehoevende persoon continu zorg en positieve aandacht krijgt, worden ook eventuele gevoelens van eenzaamheid verminderd wat op zijn beurt bijdraagt aan een algemeen gevoel van welbevinden.

  Financieel gezien worden kosten en lasten door meer personen gedragen, waardoor er een solide financieel vangnet ontstaat indien één van de bewoners het even wat moeilijker heeft. Bepaalde verbouwingswerken aan een kangoeroewoning vallen binnen een lager btw-tarief, namelijk 6% in plaats van 21%. Het creëren van een kangoeroewoning kan soms nog heel wat werk opleveren, dus een vermindering in de kosten hiervan is een fijn extra.

  Nadelen van een kangoeroewoning

  Er zijn ook een paar potentiële nadelen te benoemen. Zo kan het soms ingewikkeld zijn, om een reeds bestaand pand om te bouwen tot een geschikte kangoeroewoning die aan alle eisen voldoet. Ook dient te worden gelet op mogelijk vereiste vergunningen, want het kan gebeuren dat de aard van het pand geen kangoeroewoning toelaat. Dit zijn zaken die je best in een zo vroeg mogelijk stadium onderzoekt, om niet voor vervelende verrassingen te staan.

  Ook moet er rekening gehouden worden met een vermindering van privacy. Hoewel het vroeger redelijk normaal was dat er meerdere generaties onder één dak woonden, is onze maatschappij sindsdien sterk geïndividualiseerd. Het is daarom raadzaam om van tevoren duidelijke afspraken te maken over de samenlevingsconstructie, zodat dit in een later stadium niet ontaard in meningsverschillen of ruzies.

  Denk je erover om een kangoeroewoning aan te kopen, en wens je meer informatie over mogelijke leningen? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij u graag verder.

  MEER ADVIES IN ANDERE