Kleiner wonen: de voor- en nadelen

 • 8jun
  Gepost in andere

  De populatie stijgt en we zijn met steeds meer mensen op deze aardbol. De populatie van Vlaanderen is in de laatste jaren met maar liefst 12 % gestegen! Door die groei, gaan we ook steeds dichter bij elkaar wonen en eveneens alsmaar kleiner. Met de komst van Tiny housing is op een zo klein mogelijke oppervlakte wonen zelfs een echte trend geworden. Less is more zeggen ze wel eens, en daar zit wel enige waarheid achter. Hoe dan ook: kleiner wonen heeft z’n voordelen, maar kan ook op bepaalde vlakken wat tegenvallen. Weet je niet supergoed of kleiner wonen iets voor jou is? Wij geven je alvast een overzicht met de pros en cons van het kleiner wonen.

  Kleiner wonen: de voordelen

  1. Lagere maandelijkse lasten

  Met de trend van het minimalisme en de tiny houses is kleiner wonen voor velen een erg bewuste keuze. Als je op een kleinere oppervlakte woont, ga je automatisch minder materiële spullen kopen en heb je meer geld over voor andere leuke dingen omdat je maandelijkse lasten wat lager zijn.

  2. Meer tijd voor andere dingen

  Bovendien komt er ook meer tijd vrij omdat zo’n kleinere ruimte logischerwijs minder onderhoud vraagt. Minder ruimte betekent namelijk minder opruimen, minder poetsen en symbolisch meer ruimte voor andere dingen. Met meer tijd én geld kan je bijvoorbeeld die ene verre reis doen die je altijd al hebt willen doen! Als je minder geld nodig hebt voor je maandelijkse kosten, kan je het misschien zelfs permitteren om minder te gaan werken en heb je automatisch meer tijd voor andere dingen!

  3. Lagere energierekening

  Leven op een kleiner oppervlak zal je niet alleen zien in de maandelijkse huur- of leningskosten, maar ook je energierekening zal een pak lager liggen (op voorwaarde dat de woning goed is geïsoleerd).

  4. Meer sparen

  Sommigen hebben helaas ook geen andere keuze dan klein te gaan wonen omdat hun budget het niet toelaat om een groter woning te financieren. Voor hen kan het echter ook een goede zaak zijn, zodat zij meer kunnen sparen voor een eventueel grotere woning.

  Of je nu uit idealistische overtuigingen kleiner gaat wonen of uit noodzakelijk kwaad: je zal er hoe dan ook altijd voordelen uithalen. Je bespaart er namelijk geld mee dat je dan weer kan gebruiken om te sparen of je kan het uitgeven aan leuke ervaringen en reizen.

  5. Minder ruimte, minder aan je hoofd

  Door te ontspullen en alleen maar de noodzakelijke dingen in huis te halen, creëer je ook meer rust in je hoofd. In een maatschappij die alsmaar sneller gaat en evolueert, hebben veel mensen daar enorm veel nood aan.

  Kleiner wonen: de nadelen

  1. Weinig plek voor hobby’s

  Voor vele hobby’s heb je bepaald materiaal nodig en soms ook een plek waar je deze hobby kan uitoefenen. Een professionele fotograaf heeft bijvoorbeeld misschien graag een plek voor zijn/haar fotostudio of een mode-ontwerper beschikt graag over zijn/haar eigen naaiatelier. Kleiner wonen kan dus betekenen dat je je hobby niet kan uitoefenen op de manier waarop jij dat zou willen.

  2. Gasten uitnodigen

  Ook grotere groepen vrienden of grote families uitnodigen zal minder goed lukken in een kleine ruimte, waardoor je niet supersnel iemand zal uitnodigen. Hier zal je ook moeten besluiten of je dit noodzakelijk vindt in jouw leven.

  Woonhypotheek helpt je kiezen

  Kleiner wonen iets voor jou? De experts van Woonhypotheek bekijken graag samen met jou naar alle financiële mogelijkheden voor je eigen stek. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

  MEER ADVIES IN ANDERE