Lukt het als single om een huis te kopen?

 • 7jul
  Gepost in andere

  In België zijn er steeds meer singles en eenoudergezinnen. Op dit moment is ongeveer een op de vijf Belgen single. En als we de statistieken mogen geloven, zal dit aantal in de komende jaren blijven stijgen.
  Het vinden van een woning vaak nog wel een uitdaging. Want als single is het toch iets lastiger om een hypotheek te krijgen. Wat zijn de mogelijkheden om als alleenstaande een huis te kopen?

  Voor veel singles is het kopen van een huis een uitdaging. De Belgische woningmarkt is ingesteld op tweeverdieners en er zijn dan ook veel meer koppels met een eigen woning dan singles.

  Zo heeft de Nationale Bank becijferd dat koppels met kinderen in 81% van de gevallen eigenaar zijn van een huis. Bij koppels zonder kinderen ligt dit percentage op 76%. Singles met kinderen hebben slechts in 55% van de gevallen een eigen huis en bij een single zonder kinderen komt een cijfer van 44% uit de bus rollen.

  Lagere slaagkans

  Een gemiddeld huis kost nu tussen de 180.000 tot 220.000 euro. Voor tweeverdieners is dat vaak goed te doen, maar voor een single kan dit best een uitdaging worden. Zo moet er flink wat eigen spaargeld worden ingebracht en moet het inkomen voldoende toereikend zijn.

  Wie bijvoorbeeld een huis koopt van 200.000 euro en 35% aan eigen middelen inbrengt, moet al 70.000 euro aan spaargeld hebben. Geen inbreng en maximaal lenen? Dat is natuurlijk ook een optie, maar dan moet het nettoloon erg royaal zijn.

  In de praktijk komt het er dan ook vaak op neer dat singles een grotere eigen reserve nodig hebben en een hoger inkomen, om toch een huis te kunnen kopen. De slaagkans ligt dan ook wat lager dan koppels die een huis willen kopen.

  Maar niet onmogelijk

  Het kopen van een huis als single is lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn namelijk verschillende opties om toch wat flexibiliteit in te bouwen en als single te slagen op de woningmarkt.

  Om alle opties goed op een rijtje te zetten is het handig om eens in gesprek te gaan met een goede hypotheekadviseur. Dan weet je al single precies waar je aan toe bent.
  Neem vandaag nog contact op met woonhypotheek.be.

  MEER ADVIES IN ANDERE