Nieuwbouw kopen of renoveren? Wat zijn de voor- en nadelen?

  • 14feb
    Gepost in andere

    Een huis kopen is een ontzettend leuke fase in je leven, maar het kan ook verwarrend zijn met zoveel keuzemogelijkheden. Eén van de meest belangrijke beslissingen die je maakt is de keuze tussen een nieuwbouwwoning of een bestaand pand.

    In veel gevallen zal je een bestaand pand moeten renoveren en hier heb je natuurlijk de nodige kennis en middelen voor nodig. Je zult dan enkele factoren tegen elkaar af moeten wegen, zoals de totale uiteindelijke kosten, de termijn waarbinnen je wilt verhuizen, of je nu genoeg financiële middelen hebt om een renovatie te bekostigen en of dit eventueel in je hypotheek kan worden meegefinancierd.

    In dit artikel vind je in ieder geval wat meer informatie over zowel het kopen als het renoveren van een woning.

    Verschillen in aankoopprijs

    Veel mensen kijken allereerst naar de geschatte aankoopprijs van een woning, alvorens ze besluiten om deze aan te kopen. Niet zo gek natuurlijk, want juist bij een woning zal je goed moeten weten wat voor jou financieel haalbaar is.

    Bij de aankoop van een pand dien je in ieder geval de kosten voor aankoop voor jezelf op papier te zetten en de bijkomende kosten om een helder overzicht te verkrijgen. Een nieuwbouwwoning is doorgaans 25% duurder dan een reeds bestaand pand van ongeveer dezelfde oppervlakte.

    Daarnaast betaal je bij een nieuwbouwwoning tot maar liefst 20% aan extra kosten ten opzichte van de aankoopprijs, terwijl dit bij een bestaande woning rond 10% ligt. Het lijkt op het eerste gezicht dus veel beter om een bestaand pand te kopen, maar hier zijn natuurlijk wel wat haken en ogen aan verbonden.

    Kosten om in je achterhoofd te houden bij een renovatie

    Indien je een bestaand pand koopt, dan kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat dit huis dient te worden opgeknapt. Het spreekt voor zich dat dit een hele leuke onderneming is, als je zelf een beetje handig bent en tijd over hebt.

    De werkelijkheid is echter dat je vaak een aannemer zult moeten inhuren om bepaalde zaken voor je op te knappen en dit kan best hoog in de kosten lopen. Voor grondige werkzaamheden, zoals leidingwerk, dakbedekking, plaatsen van isolatie, elektra en bouwkundige werkzaamheden kun je al snel rekenen op 400 tot 500 euro per vierkante meter.

    Voor kleinere werken zoals verven, stuken en behangen kun je gemakkelijk 200 euro per vierkante meter rekenen. Koop je een groot huis? Dan kun je zien hoe de kosten voor renovatie in een hoog tempo op kunnen lopen.

    Wat wil je zelf graag bereiken?

    Het beste is in feite, om goed na te denken over het beoogde eindresultaat. Oude huizen betekenen weliswaar veel werk, maar aan het einde van de rit heb je een huis dat precies op jouw smaak en woonwensen is afgestemd. In een nieuwbouwwoning zal je dit ook zelf moeten bereiken, wanneer de verkoper hier niet veel rekening mee houdt.

    Veel oudere woningen zijn in principe ook snel te betrekken, het is wel verstandig om tijdens de bezichtigingen een expert mee te nemen zodat je niet met verborgen gebreken zit achteraf. In een nieuwbouwwoning is deze kans toch iets kleiner. Maak dus een duidelijke afweging voor jezelf wat jij belangrijk vindt, dan komt dat droomhuis vanzelf naar je toe!

    Wij helpen je met het aankopen van het huis van je dromen

    WoonHypotheek helpt jou graag met al je woonwensen en vragen over de financiering van een woning. Heb je momenteel meerdere panden op het oog en wil je graag wat hulp bij het berekenen van de ideale situatie? Neem dan snel contact met ons op en wij plannen een afspraak in, om jou van alle cijfers te voorzien die je nodig hebt.

    MEER ADVIES IN ANDERE