Renoveren? Vermijd deze 6 valkuilen!

 • 12jul
  Gepost in andere

  Wanneer je besluit je huis te renoveren, zijn er toch enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hoewel renovatie op het eerste gezicht altijd een goede beslissing lijkt, levert dit geenszins automatisch een meerwaarde voor je woning op. Renoveren houdt immers ook bepaalde risico’s in, en er kan ook wel iets foutlopen!

  Ben je dus van plan om binnenkort veranderingen aan te brengen in je nieuwe of huidige woning, lees dan de volgende adviezen eerst goed door.

  Valkuil 1: Hou rekening met draagmuren

  Een grote open ruimte lijkt natuurlijk prettig en ruim. Misschien wil je de keuken wel openbreken, om zo toegang tot de woonkamer te hebben. Vergeet alleen niet dat bepaalde muren draagmuren zijn. Haal je een draagmuur weg, dan moet je maatregelen nemen om het pand alsnog voldoende ondersteuning te bieden. Doe je dit niet, dan creëer je een zeer gevaarlijk situatie waarbij de volledige constructie van het pand in gedrang komt, waardoor je huis letterlijk kan inzakken. Informeer dus altijd eerst goed bij een expert of je een muur al dan niet kunt weghalen.

  Valkuil 2: Te veel geld steken in onnodige luxemiddelen

  Een gloednieuwe badkamer of keuken plaatsen met de nieuwste high-tech apparatuur lijkt natuurlijk leuk. Maar past het wel bij je woning? En is het hogere kostenplaatje te verantwoorden? Als vergelijkbare panden in de omgeving voor lagere prijzen worden verkocht, kun je ervan uitgaan dat je de investering niet terug zult krijgen. Doe dit dus alleen als geld geen rol speelt, anders ben je het in de meeste gevallen kwijt.

  Valkuil 3: Een onnodige aanbouw of verdieping toevoegen

  Wil je een aanbouw laten plaatsen of misschien een extra verdieping? Bedenk dan eerst in hoeverre dit functioneel is. Je zult namelijk de nodige vergunningen moeten aanvragen. Daarnaast dient de ruimte een praktisch nut te hebben. Anders creëer je in feite alleen maar loze ruimte waar mogelijke kopers niks aan hebben en dus ook niet voor willen bijbetalen.

  Valkuil 4: Meerdere kamers omvormen tot 1 grote ruimte

  Wil je twee slaapkamers omtoveren tot één grote slaapkamer? Denk dan eerst goed na, want tot op heden hebben veruit de meeste kopers meer interesse in een huis met veel slaapkamers, dan een huis met weinig kamers. Zeker als het een eengezinswoning betreft, waar ieder gezinslid graag een eigen plek heeft.

  Valkuil 5: Een design trap plaatsen die moeilijk begaanbaar is

  Heb je een sterke voorkeur voor moderne trends, dan heb je allicht overwogen om een ietwat ouderwetse trap te vervangen door een moderne versie. Deze moderne trappen zijn echter in veel gevallen een stuk moeilijker begaanbaar dan standaard trappen. Soms beschikken ze niet over een trapleuning, of de treden zijn uiterst glad. Bedenk dan dat het moeilijk kan worden om je huis te verkopen, aangezien wat oudere mensen en gezinnen met kinderen automatisch je huis als “te onveilig” zullen beschouwen.

  Valkuil 6: Zaken vervangen die nog in goede staat verkeren

  Misschien wil je iets veranderen uit persoonlijke voorkeur, hoewel het nog perfect werkt of in perfecte staat verkeert? Houten kozijnen vervangen door kunststof exemplaren, een nieuw dak, een andere voordeur… Noem maar op. Wanneer je echter je huis wilt verkopen, hoeft dit niet te betekenen dat je je investering terugkrijgt. Over geuren en smaken valt niet te twisten...

  Toch renoveren?

  Is de kogel door de kerk en ga je renoveren? Dan kan het verstandig zijn om ook het financiële plaatje onder de loep te nemen. Misschien loont het de moeite om je woonhypotheek te verhogen, zeker in tijden van lage rente. Wil je hier graag meer informatie over? Dan staan wij je graag te woord. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij adviseren je graag verder.

  MEER ADVIES IN ANDERE