Studentenkot kopen en verhuren: goede investering of niet?

  • 17nov
    Gepost in andere

    We weten allemaal dat een spaarboekje amper nog geld opbrengt. In plaats van je zuurverdiende euro’s op een bankrekening te laten staan, kan je het geld ook voor je laten werken. Vastgoed is dan een topinvestering. Je koopt een huis of appartement als opbrengsteigendom en zet het, na eventuele renovaties, op de huurmarkt. Zo betalen huurders je lening deels af. Daarnaast kan je ook investeren in studentenkoten. Is dat een goede investering? En welke risico’s zijn eraan verbonden? We zetten alle plus- en minpunten hieronder op een rijtje.

    Studentenkot verhuren: een goede investering?

    Veilige investering

    Elk jaar opnieuw krijgen we te horen dat er een tekort dreigt of is aan studentenkoten. De huurprijs die studenten betalen voor hun koten stijgt bijgevolg ook jaar na jaar. Bovendien zijn er ook steeds meer studenten en zijn er dus ook meer studentenkoten nodig. Je kan er dus van uitgaan dat je studentenkot heel erg makkelijk verhuurd zal geraken. Een veilige investering dus.

    Mogelijk een vorm van inkomsten

    Koop je een huis waar meerdere koten in passen? Dan is het niet ondenkbaar dat je huurinkomsten hoger zullen liggen dan de lening die je moet afbetalen. Studentenkoten verhuren kan dan dus niet alleen een slimme investering, maar zelfs een inkomstenstroom zijn. Je beschermt jezelf op die manier ook tegen leegstand, want de kans dat alle koten niet verhuurd geraken is bijna onbestaand. Staat 1 kot leeg, dan kan je nog steeds rekenen op de inkomsten van het andere kot.

    Passieve investering

    Bovendien kan je bij het verhuren van studentenkoten ook een beroep doen op gespecialiseerde immokantoren. Zij zoeken dan studenten en houden zich bezig met de praktische kant. Daarnaast kan je, als je dat wil, natuurlijk ook een doe-het-zelf kotbaas worden die alles zelf regelt (en het immokantoor niet hoeft te betalen). Net zoals bij andere investeringspanden dus!

    Geen miskopen

    Studenten letten vooral op de kwaliteit, de ligging en de prijs van een kot. Zaken als de stijl en inrichting van de woning spelen bij koten een kleinere rol. De ene student is al heel tevreden met een standaardkot waarbij het sanitair en de keuken gedeeld worden terwijl andere studenten eerder een studio willen. Er is op de kotenmarkt voor elk wat wils en je kan dus ook moeilijk een foute koop doen.

    Een kot kopen voor je eigen kind om het daarna te verhuren

    Heb je twee kinderen die beiden willen studeren en op kot willen gaan, dan zal je diep in je portemonnee moeten tasten. Als een gemiddeld kot 400 euro kost en je dat voor 2 kinderen 5 jaar lang moet huren, dan ben je bij het afstuderen maar liefst 48 000 euro armer. En daar zitten de kosten van water, gas en elektriciteit en inschrijvingsgeld nog niet bij. Een kot kopen om het daarna te verhuren is dus een goed idee als je daarvoor de financiële middelen hebt.

    Je hoeft geen huur neer te tellen voor de studentenkoten van je kinderen en je kan dat geld in de plaats besteden aan het afbetalen van het kot. Wanneer je kinderen afgestudeerd zijn, kan je het studentenkot dan verhuren aan andere studenten die aan hun studies zullen beginnen, of je kan het pand met een bepaalde meerwaarde terug gaan doorverkopen.

    Nadelen van een kot als investeringspand

    Een kot kopen als investeringspand is dus een goed idee. Toch zijn er enkele risico’s aan verbonden.

    Studenten en hun koten

    Studenten staan erom bekend niet al te veel zorg te dragen voor het kot dat ze huren. Toch hoef je hier niet al te veel schrik voor te hebben, want studenten (of hun ouders) betalen natuurlijk ook een waarborg en willen die graag terugzien.

    Gemeenschappelijke kosten

    Koop je een appartement of kamer in een complex, dan moet je rekening houden met maandelijkse gemeenschappelijke kosten. Vooral bij complexen die specifiek gebouwd werden als studentenkoten, kunnen die kosten iets hoger oplopen.

    Schommelende verkoopprijzen

    Als je het kot na verloop van tijd wil verkopen, moet je er rekening mee houden dat de verkoopprijs afhankelijk is van de vastgoedmarkt op dat moment. Vooral als je een kamer koopt in een studentencomplex, kan die verkoopprijs ietwat tegenvallen. Wanneer er veel slijtage is, dan is het een goed idee om eerst een snelle renovatie uit te voeren. Zo krik je de verkoopprijs meteen weer op.

    Woonhypotheek denkt met je mee

    Er komt heel wat kijken bij het kopen van een pand om het te verhuren als kot in een studentenstad. Het is een goede investering, maar je moet wel rekening houden met enkele risico’s. Wil je graag eens praten met een expert over een kot als investeringspand? Bij Woonhypotheek helpen we je graag verder en beantwoorden we je vragen en bedenkingen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    MEER ADVIES IN ANDERE