Tips om te bieden op een huis. Onder de vraagprijs gaan?

 • 21nov
  Gepost in andere

  Heeft u eindelijk de droomwoning gevonden waar u al zo lang naar op zoek bent? En overweegt u nu over te gaan tot het uitbrengen van een eerste bod? Dan zijn er een aantal zaken waarop u kunt letten alvorens tot actie over te gaan. Het vinden van een mooie woning en deze woning ook daadwerkelijk krijgen voor een gepaste som, zijn namelijk twee verschillende zaken. Het bieden op een huis vereist immers naast een flinke dosis geduld ook een strategische en uitgekiende aanpak.

  Grondig onderzoek

  Wanneer u zojuist uw droomwoning bezichtigd heeft, loopt u waarschijnlijk over van enthousiasme. Zeker na een lange zoektocht, kan het letterlijk voelen als thuiskomen. Laat u echter niet te snel meeslepen door emoties, maar zorg er steeds voor dat u eerst alle feiten kent alvorens u besluit om een bod uit te brengen. Informeer eerst naar de staat en aard van het pand, bijvoorbeeld door inzage te vragen in een recent bouwkundig rapport. Zo kunt u achterhalen of er geen sprake is van verborgen gebreken, iets waar veel kopers meestal pas wanneer het al te laat is, tegenaan lopen. Ook kunt dan u inzien of de fundering solide is, of er geen sprake is van bodemverontreiniging en of alle aangeboden informatie wel klopt.

  Verder is ook aangeraden om bij de gemeente na te gaan of er misschien toekomstige bouwplannen zijn in de omgeving. Het zou erg jammer zijn, mocht dat prachtige landschap waar de woning uitzicht op biedt, straks verandert in een gebied vol flatgebouwen…

  Pas nadat u al deze informatie bestudeerd heeft, bent u in staat om uw bod goed te onderbouwen.

  Belang van het eerste bod

  Als u voldoende informatie vergaard heeft, dan kunt u overgaan tot de berekening van uw eerste bod. Iets om te allen tijde in uw achterhoofd te houden, is dat elk uitgebracht bod bindend is. Het maakt overigens niet uit op welke manier u dit bod uitbrengt, hetzij mondeling of schriftelijk: een bod wordt gezien als een bindende overeenkomst die u als koper verplicht het huis te kopen voor de geboden prijs. Het kan daarom raadzaam zijn om een makelaar in te schakelen indien u dit nog niet hebt gedaan, want hij of zij kan u voldoende adviseren met betrekking tot alle vervolgstappen. 

  Een openingsbod is cruciaal voor het bepalen van het succes van de rest van de verkoopprocedure. Biedt u te laag, dan kan de koper met een veel hoger tegenbod komen, of zelfs uw bod geheel afwijzen. Een te hoog bod kan echter tot gevolg hebben dat u uiteindelijk meer betaalt dan dat het huis werkelijk waard is. Kijk dus goed naar de staat van het pand in relatie tot vergelijkbare panden in de directe omgeving. Vaak staan er meerdere huizen in een wijk te koop. Zodoende kunt u een realistisch eerste bod uitbrengen.

  Geduld is een schone deugd

  Eerder werd al vermeld dat het kopen van een huis geduld vereist. Dit wordt vooral duidelijk na het uitbrengen van een bod. Alles hangt nu af van de verkoper. De kans dat deze direct akkoord gaat, is vrij klein, tenzij u meteen de vraagprijs hebt geboden. Over het algemeen wordt er een paar keer heen en weer geboden voordat de koop rond is. Geef de verkoper de tijd om na te denken en doe dit zelf ook. Het werkt vaak averechts om de situatie te willen bespoedigen.

  Bepaal uw grenzen

  Het is ook handig indien u voor uzelf een maximaal bedrag bepaalt dat u zou willen spenderen, zodat u geen risico loopt om uit enthousiasme uw eigen grenzen te overschrijden. Het is natuurlijk geweldig mocht u de woning van uw dromen kunnen kopen, maar het wordt al snel minder leuk indien u de hypotheek maar met moeite kunt afbetalen.

  Voor advies op dit gebied en veel meer kan u steeds bij ons terecht. Naast het in kaart brengen van uw financiële situatie, kunnen wij u helpen bij het vinden van de hypotheek die het beste bij u past. En wanneer u dan eindelijk het verlossende woord krijgt en uw bod op uw aanvaard wordt, kunt u met een veilig gevoel uw nieuwe woning betrekken!

  Neem nu contact met ons op!

  MEER ADVIES IN ANDERE