Vermijd deze fouten wanneer je een huis probeert te kopen

 • 7sep
  Gepost in andere

  De woning van je dromen tegengekomen en klaar voor de volgende stap? Als je je droomhuis gevonden hebt, wil je natuurlijk het liefste van al snel handelen en een goede deal met de verkoper kunnen afsluiten tijdens de onderhandelingen. Hoe kan je dit zo vlot mogelijk en in jouw voordeel laten verlopen? Wij geven alvast enkele tips voor tijdens de onderhandelingen.

  Bied nooit extreem laag

  Iedereen wil graag een gunstig bod kunnen doen op een woning, maar te laag bieden kan ook heel hard in je nadeel spelen. De eigenaars van een pand hebben namelijk meestal hun pand laten schatten en weten erg goed hoeveel hun pand écht waard is. Als je te laag zou bieden, gaan ze je misschien niet als een serieuze kandidaat beschouwen en gaat waarschijnlijk een andere geïnteresseerde lopen met je droomwoning. Iets wat je koste wat kost wil vermijden!

  Wat je dus wél moet doen: ga eerst eens kijken naar de prijzen van gelijkaardige panden in de omgeving en probeer te achterhalen hoeveel concurrentie je hebt bij het pand in kwestie. Je hoeft trouwens ook heus niet véél hoger of het exacte bedrag te bieden! een bod dat 5 à 10 procent lager is dan de vraagprijs is zeker en vast acceptabel.

  Laat je gevoel niet te snel zien

  Oké, je hebt je droomhuis gevonden en bent natuurlijk in de wolken! Een beetje enthousiasme laten zien is oké, maar het is beter om je in te houden wanneer je onderhandelt met de verkoper over jouw bod. Als je laat zien dat je het pand enorm graag wilt en er dus alles voor zou doen, zal de verkoper misschien veel minder snel geneigd zijn om toegevingen te doen. Of nog erger: hij/zij zou zijn target zelfs nog wat hoger kunnen leggen.

  Moraal van dit verhaal: gebruik je pokerface en hou je emoties nog even onder controle. Ook wanneer er van de andere partij een tegenbod komt, kan je best een paar dagen wachten met reageren. Op die manier geef je de indruk dat je nog niet super zeker bent van je stuk en zal de verkoper zelfs jou proberen te overtuigen!

  Probeer de verkoper niet te misleiden

  Snode plannen maken om je droomhuis te pakken te krijgen: het helpt meestal niet. Het lijkt misschien een goede strategie om achteraf te doen alsof je bepaalde gebreken aan het huis nog niet opgemerkt hebt om daardoor de onderhandelingen opnieuw te kunnen starten, maar niets is minder waar.

  Wanneer je bod al geaccepteerd is door de verkoper, zal deze ook zijn financiën en verdere leven hierop baseren. Wanneer jij dan begint terug te krabbelen of moeilijk te doen over de afgesproken prijs, zou de deal misschien niet meer doorgaan. Onze tip: zijn er gebreken? Praat hierover met een expert en vraag hun raad. Zo kun je op een eerlijke manier een eventuele verdere prijsdaling bespreken.

  Woonhypotheek helpt je onderhandelen

  Heb je een woning op het oog en wil je graag het advies van een specialist? Onze experts van Woonhypotheek helpen je graag verder met al je vragen over onderhandelingen en het juiste bod uitbrengen. Daarnaast gaan we voor jou met plezier op zoek naar de meest voordelige hypotheek om dat droomhuis te kunnen bemachtigen. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

  MEER ADVIES IN ANDERE