Wat dekt een woningverzekering precies?

  • 1okt
    Gepost in andere

    De woonverzekering of brandverzekering dekt de schade aan je woning. Vaak wordt de woonverzekering ingeschakeld na een brand, maar met een woonverzekering ben je ook tegen heel wat andere soorten schade beschermd.
    Welke schade dekt een woonverzekering? En waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een woonverzekering? Je leest het hieronder.

    Wat dekt een woonverzekering allemaal?

    De woonverzekering, vaak ook brandverzekering genoemd, beschermt je financieel tegen schade aan je woning. Meestal wordt er een beroep gedaan op de woonverzekering na een brand, maar dit soort verzekering dekt veel meer dan brandschade alleen.

    Ook wanneer je te maken krijgt met andere vuurschade die optreedt na bijvoorbeeld een explosie of een blikseminslag , ben je dankzij de woonverzekering beschermd. Bovendien dekken de meeste woonverzekeringen ook de schade na hevige sneeuwval, overstromingen of andere natuurrampen.

    Een goed verzekerd man is er twee waard

    Het is vooral belangrijk om de woonverzekering op maat van jouw woning af te stellen. De ene woonverzekering is namelijk de andere niet. Wanneer je een woonverzekering afsluit bij de verzekeraar, kan je de verzekering aandikken met allerlei extra soorten schade.

    Je kan bijvoorbeeld waterschade en rookschade verzekeren
    (als dat al niet in het basispakket inbegrepen zat), maar ook de schade na ongelukken met elektrische apparatuur kan je opnemen in je verzekering.

    Extra bescherming tegen indirect verlies

    Je kan jezelf bovendien beschermen tegen zogenaamde indirecte verliezen, zoals schade die dieven aanbrengen tijdens een inbraak. De uitgebreidste woonverzekeringen dekken zelfs de eventuele gerechtskosten na een grote brand die de woningen van de buren beschadigd heeft.

    Denk daarom goed na wat je allemaal wil verzekeren en leg je lijstje voor aan de verzekeraar. Kies je voor een standaard contract? Lees dan goed na welke schade jouw woonverzekering dekt en vraag uitleg als iets niet duidelijk is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de woonverzekering ook echt nodig hebt.

    Belangrijk: de franchise

    Daarnaast is ook het bedrag waarvoor je verzekerd bent belangrijk. De meeste woonverzekeringen hebben een vastgelegde franchise. Dat is een bepaald minimumbedrag dat de schadekosten moeten overschrijden vooraleer de schade door de verzekering terugbetaald wordt. Heb je een klein ongelukje gehad en haalt de schade de opgestelde franchise niet, dan komt de verzekering niet tussen.

    Niet oververzekeren, maar ook niet onderverzekeren

    Ook de verzekerde waarde moet je vastleggen. Hoe hoger het bedrag dat de woonverzekering dekt, hoe meer de verzekering zal uitkeren bij schade. De verzekerde waarde is bovendien een belangrijke factor voor de kost van de verzekering. Hoe hoger de verzekerde waarde, hoe meer je zal moeten betalen voor je woonverzekering.

    Is een woonverzekering verplicht?

    Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is het (praktisch) verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Wettelijk is de woonverzekering niet verplicht, maar je kan geen hypotheek noch huurcontract afsluiten zonder een woonverzekering te nemen.

    In de praktijk is de woonverzekering dus verplicht. In Brussel zijn de regels daaromtrent soepeler, maar ook daar wordt een woonverzekering geëist in het overgrote merendeel van de afgesloten huurcontracten en hypotheken.

    Bovendien is een woonverzekering altijd een goed idee, of het nu verplicht is of niet. De schade na een brand is onbetaalbaar wanneer je geen verzekering hebt. Dankzij de woonverzekering kan een klein ongeluk geen financiële kater veroorzaken. Zo slaap je altijd op beide oren.

    Tips in verband met een woonverzekering

    Wanneer je een woonverzekering afsluit, moet je dus met heel wat zaken rekening houden. We geven je graag nog enkele praktische tips die je helpen om de juiste woonverzekering te kiezen.

    • Merk je grote verschillen op tussen de prijzen van verschillende woonverzekeringen? Dat komt waarschijnlijk door het opgenomen bedrag waarvoor je bezittingen binnenin de woning verzekerd zijn. Je kan die verzekerde waarde altijd aanpassen.
    • Sommige verzekeringen verzekeren de aankoopprijs van je bezittingen, andere de zogenaamde verminderde waarde. Ook dit bepaalt de prijs van de woonverzekering en heeft een grote invloed op hoeveel je terugbetaald krijgt.
    • Maak foto’s en video’s van je woning en bezittingen op het moment dat je de verzekering afsluit. Ze dienen als bewijs wanneer er later schade optreedt.


    Woonhypotheek helpt je kiezen

    Wil je graag een woonverzekering afsluiten of zit je met andere vragen over de hypotheek van je woning? Woonhypotheek staat voor je klaar. Twijfel niet en neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of om een afspraak te maken.

    MEER ADVIES IN ANDERE