Wat is de invloed van het coronavirus op de vastgoedmarkt?

 • 18mei
  Gepost in andere

  Sinds de quarantaine hebben wij in de afgelopen weken veel vragen binnen gekregen. Mensen vragen zich af, of alle reguliere processen nog doorlopen en of je nu een woning kunt kopen of verkopen. We leven in omstandigheden die momenteel niet te voorspellen zijn, hetgeen natuurlijk ook invloed heeft op de vastgoedmarkt.

  Daarom hebben wij een aantal veel gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je iets beter weet waar je aan toe bent als je een huis wilt kopen, of juist verkopen.

  Zijn bezichtigingen momenteel mogelijk?

  UPDATE: sinds mei 2020 zijn bezoeken in beperkte mate terug mogelijk

  Veruit de meest gestelde vraag gaat over bezichtigingen. Indien iemand een huis wil verkopen, dan zullen potentiële kopers natuurlijk het huis willen bekijken. Tijdens het coronavirus is het duidelijk, dat zoveel mogelijk thuis blijven momenteel de norm is.

  Maar hoe werkt dat dan precies in het geval van bezichtigingen? Indien iemand een huis te koop heeft staan en al een ander huis heeft aangekocht, dan kan dit logischerwijs voor onnodige vertraging zorgen.

  Op het moment zijn bezichtigingen echter niet mogelijk. Dit heeft te maken met het feit, dat een bezichtiging niet als een noodzakelijk bezoek wordt gezien. Veel mensen willen in plaats daarvan een virtuele rondleiding maken: mag dit wel?

  Ook in dit geval luidt het antwoord helaas nee. Dit komt doordat enkel reeds lopende verkoopsprocessen mogen worden afgerond. Er mogen geen nieuwe plaatsbezoeken worden ingepland en dit geldt ook voor virtuele bezichtigingen. Je zult dus toch nog even moeten afwachten, voor je potentiële kopers mag rondleiden in je pand: zowel fysiek als virtueel.

  Mag ik wel bieden op een woning?

  Heb je voor de quarantaine een woning bezocht en wil je graag een bod doen op dit pand? Dan is dit wél mogelijk. Zowel notarissen als makelaars zijn (vanuit huis) aan het werk, om de lopende verkopen nog steeds actief te houden. Je kunt gewoon je bod mailen of bellen naar je contactpersoon, deze zal dit verder voor je oppakken.

  Kan je akten en documenten ondertekenen?

  Een compromis kan gemakkelijk op afstand worden getekend. Je hoeft alleen het document te tekenen en in te scannen. Notariële akten daarentegen vereisen de aanwezigheid van een notaris, waardoor het tekenen van deze akten voorlopig is uitgesteld. Enkel in het geval van dringende akten kunnen er uitzonderingen worden gemaakt. Het beste is je notaris of makelaar even te contacteren en te vragen naar de mogelijkheden in jouw geval.

  Is het mogelijk om fysiek te verhuizen?

  Heb je een woning gekocht en wilde je net voor de quarantaine verhuizen? Dan mag dit, in de gevallen dat het dringend is en je de nodige maatregelen neemt betreffende hygiëne en voldoende afstand. Je kunt dus niet een verhuisfirma met veel mensen inhuren, maar alles zelf inpakken mag wel. Je kunt wel proberen te bellen met verhuisfirma’s, in sommige gevallen kan het mogelijk zijn om op dit gebied hulp te krijgen met inachtneming van de geldende regels.

  Hoe zit het met betalingen van hypotheekgelden?

  Een laatste vraag die wij veel ontvangen: is het mogelijk uitstel aan te vragen voor het betalen van hypotheekgelden? Veel mensen zitten thuis, in ergere gevallen ook zonder werk. Indien je inkomstenverlies door het coronavirus kunt aantonen, dan is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen tot 30 september aanstaande. Wil je hier meer over weten, of graag gedetailleerde informatie ontvangen? Bel dan gerust met WoonHypotheek, wij staan je graag te woord.

  MEER ADVIES IN ANDERE