Wat is de Vlaamse Woningpas? Alle informatie op een rijtje

 • 26nov
  Gepost in andere

  In Vlaanderen heb je tegenwoordig een handige website waar je enorm veel informatie kunt vinden over je woning: de Vlaamse Woningpas. Dit is onderdeel van het Renovatiepact en je kunt het in feite zien als een soort digitaal paspoort voor je woning.

  Je kunt er zaken vinden als het EPC-attest, omgevingsinformatie, of de grond verontreinigd is en of omliggende bouwwerken beschermd zijn. Wij verschaffen je vast wat handige informatie over de Vlaamse Woningpas.

  Wat is de Vlaamse Woningpas precies?

  De Vlaamse overheid heeft besloten, dat rond 2050 alle woningen een stuk energiezuiniger en -vriendelijker moeten zijn. Koop je binnenkort een woning? Dan zal je conform het Renovatiepact ook tijd moeten steken in renovaties en voorzieningen, om je huis op dit gebied te verbeteren. Vooral de wat oudere panden zullen daarom aardig moeten worden opgeknapt. Dit is een methode die vooral als doel heeft de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen.

  De Vlaamse Woningpas is dus een verzamelpunt aan informatie over je woning en de buurt. Je kunt op de website veel zaken inzien, zo ook kaarten die je kunt downloaden. Het is momenteel nog in constructie en daardoor zijn nog niet alle functies beschikbaar, maar daar wordt hard aan gewerkt. Hierbij vast een overzicht van de verschillende onderwerpen die je terug kunt vinden.

  Informatie over de ligging van je woning

  Natuurlijk kun je de exacte locatie van je huis terugvinden, zoals je dat ook op Google terugziet. Maar de Vlaamse Woningpas vertelt je veel meer dan enkel de geografische locatie. Je kunt het bodemattest bijvoorbeeld inzien, dat aangeeft hoe goed de bodemkwaliteit is. Je kunt ook teruglezen wat er vroeger op de bouwgrond heeft gestaan, indien je huis relatief nieuw is.

  Ook de omgeving wordt aangeduid, zoals de naburige huizen en voorzieningen in de buurt. Je kunt voorts teruglezen of je in een gebied woont met een hoge overstromingsgevoeligheid. Dit is handig als je hier extra maatregelen tegen wil nemen. En zoals in de intro al aangekaart: je kunt uitvogelen of je niet toevallig bouwsels van historische waarde op je eigen grondgebied hebt staan. Daar mag je namelijk niet zomaar iets aan veranderen.

  Voorzieningen in en om je woning

  Naast de omgeving wordt er uiteraard ook het één en ander over je woning zelf vermeld en dan met name op het gebied van energiezuinigheid. Dus je vindt hier het energieprestatiecertificaat (EPC): een waarde die exact aangeeft hoe energiezuinig je huis is.

  Ook vind je handige informatie over de Vlaamse doelen op het gebied van ideale isolatiewaarden en beglazing, zodat je je in kunt lezen over de verplichtingen de komende decennia. Als laatste vind je nog informatie over je verwarmingsinstallatie.

  Later komen er ook attesten en documenten bij

  Op dit moment is de website nog niet compleet. Maar in een later stadium zal je ook alle officiële documenten terugvinden die bij je huis horen, alsook de nodige attesten. Dit zal vooral handig zijn, wanneer je je huis gaat verkopen. Surf hier naar de website van de Vlaamse Woningpas.

  Deze informatie dien je namelijk te overleggen bij de verkoop. WoonHypotheek kan je dan ook uitstekend bijstaan met het gehele financiële gedeelte, zodat je alles prima op orde en helder voor ogen hebt. Neem gerust contact met ons op, als je verkoopplannen hebt!

  MEER ADVIES IN ANDERE