Wat is een BEN-woning?

 • 9apr
  Gepost in andere

  BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. En vanaf het jaar 2021 moeten alle woningen die gebouwd worden aan de eisen van een BEN-woning voldoen. BEN is dus de standaard voor nieuwbouw, zoveel is zeker. Wil je meer weten over de vereisten voor een BEN-woning en hoe je hieraan voldoet als je bouw of hoe je kan checken of een nieuwbouwproject hieraan voldoet? Lees dan zeker verder.

  De vereisten van een BEN-woning

  Een BEN-woning is onderhevig aan verschillende vereisten. Hieronder een korte samenvatting waaraan nieuwbouw momenteel moet voldoen.

  • De woning moet erg goed geïsoleerd zijn zodat warmteverlies ten zeerste vermeden wordt.
  • Om de lucht in je huis gezond te houden, moet je beschikken over een efficiënt ventilatiesysteem of goede ventilatiemogelijkheden.
  • De nieuwbouw moet voldoen aan het E-peil, wat betekent dat er bij het bouwen rekening moet gehouden worden met de energiezuinigheid. De bedoeling is om je E-peil zo laag mogelijk te houden. Tegenwoordig moeten alle projecten een E-peil van maximum 30 hebben, wat bijna hetzelfde is als nul-energie. Opgelet! Dit geldt enkele voor residentiële gebouwen. Niet-residentiële moeten andere regels volgen.
  • Gebruik maken van minstens 15 kWh/m2jaar aan hernieuwbare energie voor verwarming en/of waterverwarming.

  Voordelen van een BEN-woning

  Optimaal comfort

  Een woning waarin je amper warmteverlies ervaart is gewoonweg enorm comfortabel. Zowel in de winter als in de zomer zal je de voordelen zeker voelen.

  Een energiefactuur om u tegen te zeggen

  Een woning die aan al deze vereisten voldoet is automatisch erg energiezuinig, wat betekent: een flinke duik op je energierekening! Een topinvestering dus.

  Een woning die klaar is voor de toekomst

  Investeren in een BEN-woning betekent ook investeren in de toekomst, vooral wat duurzaamheid betreft. Je draagt dus logischerwijs ook je steentje bij in de strijd tegen de klimaatverandering! Een BEN-woning produceert namelijk gedeeltelijk duurzame energie via zonnepanelen, heeft amper warmteverlies dankzij een goede isolatie en een driedubbele beglazing en wordt geventileerd via een efficiënt ventilatiesysteem.

  Waarde van de woning stijgt

  Een BEN-woning is bovendien ook veel aantrekkelijker op de huizenmarkt waardoor je huis dus ook in waarde zal stijgen. Op lange termijn komt dit dus erg goed uit (als je bijvoorbeeld van plan bent je huis te verkopen).

  Investeer nu al in een BEN-woning

  Denken aan de toekomst is de slimste keuze die je kan maken. Hoewel de BEN-vereisten extra kosten met zich meebrengen, zal je toch op lange termijn deze investeringen erg dankbaar zijn. Bovendien heb je toegang tot erg hoge premies, krijg je een fikse korting op de onroerende voorheffing en kan je bij sommige banken zelfs terecht voor een aantrekkelijk een zeer voordelig BEN-krediet.

  Vragen over BEN?

  Zit je nog met onduidelijkheden over de vereisten en de nodige vergunningen om te voldoen aan BEN? De experts van Woonhypotheek helpen je met plezier verder en kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw situatie. Op die manier zal je geen problemen of onnodige kosten kunnen verwachten achteraf. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!

  MEER ADVIES IN ANDERE