Wat is een huis verkopen op lijfrente?

 • 22sep
  Gepost in andere

  Heel af en toe kom je de optie tegen: verkopen of lijfrente. Op lijfrente kopen of verkopen betekent dat je een huis koopt om er vervolgens in te wonen tot je dood. Het klinkt natuurlijk als een erg vreemd voorstel, maar het kan dus! Hoe gaat dat dan in zijn werk en waarom zou je dit overwegen?

  (Ver)kopen op lijfrente: voor wie is het bedoeld?

  Het is misschien wel erg duidelijk, maar deze optie is eerder geschikt voor kopers met iets meer levenservaring. Wanneer je koopt of verkoopt of lijfrente, zijn er twee verschillende mogelijkheden:

  • Ofwel verkoop je in volle eigendom, wat wil zeggen dat je de sleutel overhandigt aan de koper en verder niets meer met de woning doet.

  • Ofwel verkoop je in naakte eigendom, wat betekent dat je als koper in je huis kunt blijven wonen tot je dood. Vooral voor gepensioneerden kan dit wel erg handig zijn.

  Voor- en nadelen voor koper en verkoper

  Waarom zou je eigenlijk kopen of verkopen op lijfrente? Je krijgt namelijk niet direct de som op je rekening gestort.

  Verkopen op lijfrente: de voordelen

  Zoals hierboven reeds vermeld is de verkoop op lijfrente in naakte eigendom een erg goede optie. Je behoudt dus je vruchtgebruik en je mag in je woning blijven wonen tot aan je dood. Het voordeel is wel dat je naast het voorschotbedrag elke maand een mooi bedrag gestort krijgt op je rekening. Dit is ideaal voor gepensioneerden die graag een maandelijks zakcentje kunnen gebruiken. Opgelet: dit geldt alleen voor naakte eigendom!

  Ga je voor verkopen in volle eigendom? Dan zal je meteen je woning moeten verlaten. Ook bij dit soort verkoop krijg je een voorschotbedrag en een maandelijkse som voorgeschoteld. Je mag dan wel niet meer in je huis wonen, toch heb je een mooi maandelijks extra inkomen.

  Kopen op lijfrente: de voordelen

  Voor een gepensioneerde verkoper klinkt dit alvast als een goede deal. Maar is het ook een goede deal voor de koper? Wie graag een investering wilt doen, maar niet de grove middelen wilt inzetten, is kopen op lijfrente wel een voordelige optie. Bovendien kan het zijn dat je veel minder moet betalen dan oorspronkelijk voorzien: dit wens je natuurlijk niemand toe, maar de verkoper kan vroegtijdig overlijden waardoor de maandelijkse bedragen ook weer stoppen. Ze noemen dit daarom ook wel een “kanscontract”.

  Leeft de verkoper nog veel langer verder dan gedacht? Dan kan dit natuurlijk in je nadeel spelen. Gelukkig kan je ook de lijfrente beperken in tijd.

  Verkopen op lijfrente: één groot nadeel

  Het grootste nadeel bij dergelijke overeenkomst is dat, wanneer jij sterft, je nabestaanden verplicht zijn om de lijfrente verder te betalen tot de verkoper sterft indien die nog in leven zou zijn.

  Maandelijks bedrag: hoeveel?

  Hoeveel per maand zal je dan precies moeten betalen als je voor deze optie kiest? Dat hangt van verschillende dingen af:

  • de geschatte waarde van de woning in kwestie
  • de leeftijd en levensverwachting van de verkoper 
  • en de actuele marktrente op het tijdstip van de verkoop.

  Woonhypotheek geeft je advies

  Lijkt je dit een goede optie, maar wil je het liever eerst aftoetsen bij een expert? Onze specialisten staan klaar om al jouw vragen over financiering van een woning te beantwoorden. Bij ons kan je terecht voor vrijblijvend advies of een concrete aanpak. Contacteer ons nu of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE