Wat is het verschil tussen een basisakte en een notariële akte?

 • 18mei
  Gepost in andere

  Wanneer je een huis wilt verkopen of juist kopen, dan ontkom je niet aan een tweetal akten die moeten worden opgesteld: de basisakte en de notariële verkoopakte. Dit zijn documenten die van essentieel belang zijn bij de aan- of verkoop van een pand. Maar relatief veel mensen weten niet precies het verschil tussen deze twee akten. Daarom hebben wij de verschillen en kenmerken op een rij gezet voor je, zodat je beter voorbereid aan het proces kunt beginnen.

  Wat is precies een basisakte?

  Op het moment dat je een appartement koopt dat onderdeel is van een collectief geheel, dan wordt je mede-eigenaar van het gehele gebouw. Je bezit dan in feite een deel van een groter geheel.

  De rest van het gebouw behoort toe aan alle andere mede-eigenaren. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor zowel jou als alle andere eigenaren. In een zogeheten basisakte worden alle rechten en plichten van de mede-eigenaren duidelijk omschreven. Samen met andere zaken zoals een reglement van mede-eigendom, vormt deze akte de basis voor de statuten van het appartementsgebouw.

  Inhoud en kenmerken van een basisakte

  Een basisakte bevat altijd de volgende informatie:

  • Een concrete beschrijving van het gebouw waarin je gaat wonen, inclusief delen die alleen van jou zijn (je appartement) en gemeenschappelijke delen
  • Eventuele plannen van de architect en het bijbehorende bestek
  • Indien van toepassing, ook gemotiveerde verslagen van notarissen, makelaars of architecten

  Deze akte kan in een later stadium veranderd worden, zoals wanneer per eigenaar de lasten worden gewijzigd. Deze zullen dan middels een notariële akte worden vastgelegd. Deze wordt hieronder besproken.

  Wat is precies een notariële akte?

  Een notariële akte wordt ook aangeduid met de term authentieke akte. Dit betreft een document dat bij de wet verplicht dient te worden opgesteld, wanneer onroerend goed van eigenaar wijzigt. Een notariële akte bevat alle nodige informatie over het pand in kwestie, zo ook over de vorige en nieuwe eigenaar. Deze akte dient altijd in het bijzijn van de notaris getekend te worden.

  Wat staat er in een notariële akte?

  De volgende zaken komen altijd terug in een notariële akte:

  • De identiteit van de oude en nieuwe eigenaar
  • De bestemming van het pand (privé of zakelijk)
  • De duur en geldigheid van alle energiecertificaten
  • Stedenbouwkundige informatie en alle bijbehorende attesten
  • Eventuele stedenbouwkundige verplichtingen
  • Kadastrale informatie
  • De prijs waarvoor de koop is overeengekomen alsmede de betalingswijze
  • Een verplichte vermelding of er nu nog op het pand een hypotheek rust
  • En natuurlijk de datum van ondertekening

  Hoe kan WoonHypotheek je van dienst zijn?

  Wil je een huis kopen? Dan zal je altijd een notariële akte op moeten laten stellen. Wanneer je een appartement in een gemeenschappelijk gebouw koopt, dien je alle twee de akten op te laten stellen. Het is in ieder geval van belang om op de hoogte te zijn van de prijs van de woning en of dit binnen je budget valt.

  Hier kan WoonHypotheek je perfect mee helpen: samen met jou kunnen we jouw hele financiële plaatje op orde brengen. Benieuwd naar onze diensten? Kijk eens rond op de website, of neem direct contact met ons op.

  MEER ADVIES IN ANDERE