Wat is het verschil tussen een brandverzekering en een woonverzekering?

 • 10nov
  Gepost in andere

  Wanneer je verhuist, moet je een brandverzekering afsluiten die je nieuwe woonst verzekert in geval van brand. Waarschijnlijk heb je ook de term woonverzekering al horen rondwaaien. Wat is het verschil nu tussen een brandverzekering en een woonverzekering? Of zijn ze gewoon hetzelfde? En wat beschermt een brand- of woonverzekering allemaal? We geven je alle informatie in dit artikel.

  Wat is het verschil tussen een brandverzekering en een woonverzekering?

  Je mag ervan uitgaan dat brandverzekering en woonverzekering synoniem zijn. De termen worden door verzekeraars door elkaar gebruikt en duiden op een verzekering die je woning beschermt bij brand. Daarnaast kan je ook een beroep doen op je brandverzekering of woonverzekering bij andere soorten schade. Daarom is woonverzekering eigenlijk een betere benaming, want je bent tegen veel meer beschermd dan vuurschade alleen.

  Vanwaar komt die verwarring dan? Waarschijnlijk omdat een brandverzekering in sommige andere landen een soort aanvulling is op de algemene woonverzekering en die dan specifiek brandschade dekt. In ons land beschermt een brandverzekering en een woonverzekering daarentegen gewoon hetzelfde.

  Wat dekt een woonverzekering of brandverzekering allemaal?

  Een brandverzekering dekt dus veel meer dan enkel brandschade. Je brandverzekering, of beter woonverzekering, compenseert ook de schade die optreedt na bijvoorbeeld een explosie, een blikseminslag, natuurrampen, hevige sneeuwval of een omgevallen boom. De term woonverzekering is dan ook een veel betere keuze, want ook schade die niet door vuur veroorzaakt werd, wordt opgenomen in dit soort verzekering.

  Daarnaast kan je bij de meeste verzekeraars de woonverzekering ook aanvullen met andere soorten schade. Ongelukken met elektrische apparaten bijvoorbeeld of waterschade, rookschade en glasbreuk. Je kan jezelf ook verzekeren tegen diefstal, allerhande soorten ongelukken of tegen gerechtskosten die eventueel ontstaan na een brand.

  Het spreekt voor zich dat de ene brandverzekering de andere niet is. Het verschil tussen brand- en woonverzekeringen onderling is waarvoor en voor welk bedrag je precies verzekerd bent. Hoe hoger het bedrag waarvoor je verzekerd wordt, hoe meer je voor de woonverzekering zal betalen. Wanneer je tegen alle mogelijke soorten schade verzekerd bent, zal je vanzelfsprekend ook meer betalen. Kijk daarom goed na wat de verzekering allemaal precies omvat.

  Is iets niet duidelijk, vraag dan om meer uitleg bij je verzekeraar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de brandverzekering ook echt nodig hebt.

  Is een brandverzekering verplicht?

  In Vlaanderen en Wallonië is het verplicht om een brandverzekering af te sluiten wanneer je een huis, appartement of zelfs studentenkamer huurt. In Brussel is een brandverzekering niet verplicht, maar in het overgrote merendeel van de huurcontracten wordt wel geëist dat de huurder een brandverzekering afsluit.

  Dat is ook een goed idee, want het kost veel meer om de schade te herstellen die een brand of overstroming veroorzaakt dan om een woonverzekering af te sluiten. Je kan bovendien met een gerust gemoed leven en hoeft niet te vrezen voor grote financiële problemen wanneer zich een ongeluk zou voordoen.

  Tips voor een brandverzekering of woonverzekering

  We geven je graag nog enkele tips mee voor wanneer je een brandverzekering wil afsluiten. Zo ben je goed voorbereid en weet je waarop je moet letten bij het uitkiezen van een brandverzekering.

  • Kijk goed na of je bezittingen verzekerd zijn voor hun aankoopprijs of voor hun verminderde waarde. Dit is een belangrijke factor die de prijs van de woonverzekering mee bepaalt.
  • De prijs van de brandverzekering wordt ook bepaald door het opgenomen bedrag waarvoor je eigendommen binnenin de woning verzekerd zijn. Dit kan sterk variëren.
  • Neem foto’s en video’s van je interieur en waardevolle voorwerpen en bewaar facturen van aangekochte toestellen. Zo kan je makkelijk bewijzen wat er zich in je woning bevond wanneer er zich eventueel een ongeluk voordoet.

  Woonhypotheek helpt je kiezen

  Wens je meer info over brandverzekeringen/woonverzekeringen of heb je vragen over hypotheken? Bij Woonhypotheek staan we klaar om je te helpen. Aarzel niet en contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

  MEER ADVIES IN ANDERE