Woning verkopen? Welke attesten zijn nodig?

  • 3jun
    Gepost in andere

    Ben je van plan om binnenkort je woning te verkopen? Grote kans dat je natuurlijk al over de gebruikelijke zaken hebt nagedacht. Ga je het huis zelf verkopen, of neem je een immobiliënkantoor onder de arm? Misschien wil je bijvoorbeeld nog iets opknappen of geld investeren in een renovatie, om zo een hogere verkoopprijs te kunnen vragen?

    Er komt echter ook heel wat administratie bij een verkoop kijken. Je zult namelijk ook meerdere documenten moeten kunnen overleggen die potentiële kopers informeren over de aard, (bouwkundige) staat en andere belangrijke details van jouw pand. Natuurlijk omvat dit de eigendomsakte, maar ook heel wat andere attesten.

    In wat volgt overlopen we ze kort:

    1. Energieprestatiecertificaat (EPC)

    Het energieprestatiecertificaat, afgekort EPC, is een attest dat aangeeft hoe hoog of laag het energieverbruik van jouw woning is. Op basis van deze waarde kunnen kopers een redelijke inschatting maken van het bedrag dat zij maandelijks kwijt zullen zijn aan energiekosten en in hoeverre het pand geïsoleerd is.

    Het certificaat geeft ook enkele besparingstips aan, met de bijbehorende kosten als je één van deze tips zou toepassen. Zo kun je al dan niet besluiten of je je woning energiezuiniger wil maken voor verkoop.

    2. Keuringsattest elektrische installatie (AREI)

    In het keuringsattest voor elektrische installatie wordt aangegeven in hoeverre de aanwezige elektrische installatie aan de huidige normen voldoet. Is dit attest negatief, dan zal de koper een extra investering moeten doen om de installatie op peil te krijgen. Of de koper kan van een negatief keuringsattest gebruik maken om een lager openingsbod te doen.

    3. Bodemattest

    Een bodemattest biedt informatie aan de koper over mogelijke verontreiniging van de bodem waarop je huis staat.

    4. Overstromingsgevoeligheid-attest

    Ook moet je als koper een attest kunnen voorleggen, waarin staat vermeld of jouw huis zich bevindt in een overstromingsgevoelig gebied.

    5. Postinterventiedossier

    Een postinterventiedossier is een verzameling van plannen en verslagen op het gebied van architectuur en techniek, die zijn opgesteld toen het pand gebouwd werd. Het bevat benodigde informatie voor mensen die op een later tijdstip willen renoveren of verbouwen. Dit postinterventiedossier is alleen verplicht voor woningen die gebouwd of substantieel gerenoveerd werden na 1 mei 2001.

    6. Stedenbouwkundig uittreksel

    Een stedenbouwkundig uittreksel verschaft de koper inzicht in de stedenbouwkundige bestemming van het pand. Het uittreksel bevat informatie over historische uitreikingen van stedenbouwkundige vergunningen. Verder geeft het aan of een verkavelingsvergunning van toepassing is, en of er sprake is van een bouwovertreding of een voorkooprecht op het pand.

    7. Kadastraal plan

    Ook moet de koper in het bezit zijn van een kadastraal plan. In dit uittreksel vind je onder meer de gegevens van de huidige eigenaar (jij natuurlijk), de aard van het huis, het perceelnummer en de perceeloppervlakte, het kadastraal inkomen van je huis en het concrete bouwjaar. Het kadastraal plan verschaft informatie over de perceelgrenzen en de verschillende constructies op het perceel.

    8. Eventuele keuring stookolietank

    Indien je je huis met stookolie verwarmt, dan dien je een attest voor te leggen waarin staat dat de stookolietank is gekeurd. Ondergrondse tanks moeten elke 3 jaar gecontroleerd worden en bovengrondse tanks elke 5 jaar.

    9. Informatie over de erfgoedwaarde

    Verkoop je een pand dat beschermd is of dat staat op een lijst van onroerend erfrecht, dan ben je (sinds 1 januari 2015) verplicht dit te melden aan potentiële kopers.

    Extra documenten in geval van mede-eigendom

    Verkoop je een appartement of andere woning waarop mede-eigendom rust, dan moet je ook de basisakte en het reglement van mede-eigendom voorleggen. Daarnaast dienen de verslagen van de algemene vergadering bezorgd te worden aan de koper.

    Er zijn dus een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je woning wil verkopen. Besluit je om een verkoopmakelaar onder de arm te nemen, dan kan hij of zij je hierin zeker assisteren.

    Ben je op zoek naar meer informatie op financieel vlak? Dan zit je bij WoonHypotheek aan het juiste adres. Wij beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van hypothecaire leningen en kunnen je van gedegen advies voorzien, wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een hypothecair krediet voor je nieuwe woning. Wij helpen jou - zonder extra kosten - aan de beste hypotheeklening. Contacteer ons nu voor de mogelijkheden.

    MEER ADVIES IN ANDERE