Woningprijzen blijven stijgen

 • 12sep
  Gepost in andere

  Goed nieuws voor huizenbezitters: de prijs van residentieel vastgoed zit nog altijd in de lift. De afgelopen jaren zijn vastgoedprijzen blijven stijgen en ook uit de meest recente cijfers blijkt dat de prijs van vastgoed zich nog altijd gunstig ontwikkelt.

  Uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat de vastgoedprijzen in ons land in het eerste semester van 2016 over de brede linie zijn gestegen. Ieder vastgoedsegment zit in de lift, al springen standaard woningen er bovenuit. De gemiddelde prijs van een standaard woning ligt nu op 207.381 euro. Dat betekent een stijging van 3,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  Ook de prijzen van villa’s stegen mooi: met een gemiddelde prijs van 346.713 euro ligt de prijs van een villa 2,8% hoger dan in het eerste semester van 2015. De prijs van een appartement steeg het minst. Gemiddeld genomen kost een appartement nu 222.381 euro, en dat is 1,4% hoger dan in dezelfde periode in 2015.

  Verschil in regio

  Op basis van de vastgoedtransacties die zijn verwerkt door de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (in de volksmond ook wel bekend als het vroegere ‘Kadaster’) blijkt dat de prijsstijgingen sterk verschillen per regio.

  Zo steeg de prijs van een villa in Vlaanderen slechts met 0,2%, terwijl deze in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 12,5% bedraagt. In het Waals Gewest valt vooral de prijsstijging van appartementen op: de prijs steeg met 4,8%.

  De federale overheidsdienst Economie heeft deze resultaten bekend gemaakt, maar waarschuwt wel voor een incompleet beeld. De dienst heeft gebruik gemaakt van de vastgoedtransacties die nu al verwerkt zijn, terwijl nog niet alle transacties zijn doorgevoerd. Waarschijnlijk zullen de definitieve cijfers aan het einde van dit jaar gepubliceerd worden.

  Huis kopen?

  Hoewel de prijzenstijging voor huizenbezitters goed nieuws is, kunnen ook nieuwe kopers vandaag nog hun slag slaan. De huizenmarkt zit in de lift en het financieren van een huis is nu aantrekkelijker dan ooit. De hypotheekrente staat namelijk erg laag, waardoor het kopen van een huis een stuk voordeliger is dan een paar jaar geleden.

  Bovendien is een huis, gelet op de huidige prijsevolutie, een prima investering om nu te doen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Belgische huizenmarkt nog jaren sterk blijft.

  Benieuwd naar de mogelijkheden om zelf een huis te kopen? Kijk dan eens naar de opties voor wat betreft een hypotheek. Bij Woonhypotheek zijn we voor u in staat om de best passende hypotheek te vinden, uit een breed aanbod. Contacteer ons nu.

  MEER ADVIES IN ANDERE