5 tips om slim een huis te kopen! Waarop letten?

 • 13jun
  Gepost in financiering

  Je hebt de knoop doorgehakt: het wordt tijd voor een nieuwe (of eerste) eigen woning. Hoewel dit een grote stap is, begint het avontuur dan pas écht.

  Het is een flink parcours dat je moet doorlopen van het vinden van een droomhuis tot het tekenen van de hypotheek en de daadwerkelijke verhuizing. Hoe vind je het huis van je dromen en waar moet je rekening mee houden?

  In dit artikel geven we 5 handige tips mee.

  Tip 1: stel de criteria vast

  Een eerste tip die veel huizenzoekers wel eens durven overslaan is het vastleggen van enkele criteria. De zoektocht naar een droomhuis is erg tijdrovend en dan is het zonde als veel van deze tijd ook nog eens verkeerd wordt besteed. Weten in welke type huis je wil wonen helpt natuurlijk om de zoektocht makkelijker te maken.

  Net zo belangrijk is echter: weten wat je niet wilt. Heb je geen zin om iets te renoveren, of wil je absoluut geen woning met alleen een balkon? Maak dit helder en concreet. Het bespaart een hele hoop tijd, omdat je nu geen woningen meer hoeft te bezichtigen die eigenlijk niet voldoen. Het is tijd die je veel beter kunt besteden aan het bezichtigen van woningen die wél interessant zijn.

  Tip 2: kijk verder dan de woning

  Een droomhuis in een verkeerde buurt? Denk dan nog maar eens twee keer na. De ervaring leert dat een buurt haast net zo belangrijk is als een leuke woning. Kijk daarom verder dan alleen het huis en onderzoek de woonwijk en faciliteiten in de buurt.

  Tip 3: onderzoek de staat van de woning

  Voldoet de woning aan de door jou opgestelde criteria en past de buurt in dit plaatje? Dan is het tijd om in detail naar de woning te kijken. Een verkoper zal namelijk niet met gebreken te koop lopen, maar het is wel belangrijk om deze mee te nemen in de uiteindelijke beslissing.

  Is het dak bijvoorbeeld in goede staat, is de kelder vochtdicht en kunnen de ramen nog een tijd mee? Het zijn allemaal punten om naar te kijken. En dat laat je het liefst doen door een expert. Het is namelijk van belang om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van alle gebreken, en dit niet alleen om af te dingen op de prijs, maar ook om rekening te kunnen houden met eventuele verbouwingstijd.

  Tip 4: vergeet de vergunningen en bezwaren niet

  Het zal je maar gebeuren: je bent klaar om te tekenen en je komt erachter dat er nog een pachtovereenkomst loopt waar je niets vanaf wist. Het kan gebeuren dat je een huis koopt met een bezwarend element zoals een pachtovereenkomst, mogelijkheid tot onteigening, of misschien wel met bodemvervuiling. Ook dit soort elementen wil je van tevoren in kaart brengen. Laat je hier dus goed over informeren!

  Tip 5: zorg voor een goede hypotheek

  Net zo belangrijk als het vinden van een droomhuis, is het vinden van een goede en passende hypotheek. Laat je daarom altijd goed informeren en zorg ervoor dat je een hypotheek hebt die je kunt betalen. Dat zal een hoop stress schelen en er voor zorgen dat je optimaal kunt genieten van de nieuwe woning.

  Neem contact op met onze experts, en samen kijken we wat we voor u kunnen betekenen.

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING