De verkoopprijs van je woning bepalen: hoe doe je dat?

 • 17maa
  Gepost in financiering

  Een woning verkopen vraagt om een strategische en voorbedachte aanpak. Naast het verkoopklaar maken van je huis, zal je natuurlijk ook een goede verkooprijs moeten bepalen. Dit kan voor veel mensen nog lastig blijken, want je zult met meerdere factoren rekening moeten houden die van invloed zijn op de hoogte van de te bepalen waarde van je woning.

  Zo zal je onder meer de sterke en zwakke punten van je woning in kaart moeten brengen, buurtonderzoek moeten doen en ook je woning vergelijken met andere woningen. Wij hebben in dit artikel wat handige gegevens en tips voor je opgesomd, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met de verkoop van je woning.

  Breng alle eigenschappen van je woning in kaart

  Het is handig om direct al te starten met het opsommen van alle eigenschappen van jouw woning. Je dient hiervoor eigenlijk met de ogen van de koper te kijken naar je huis, omdat je daardoor achterhaalt welke eigenschappen positief zijn en welke iets minder. Vragen die je dan kunt stellen zijn onder meer:

  • Voor welke doelgroep is je woning perfect? Zijn dit starters, gezinnen met kinderen of juist ouderen?
  • Welke voorzieningen heb je in je directe omgeving? Dit is wederom van belang voor je doelgroep, want een gezin zal er maar al te blij mee zijn als er winkels en scholen op loopafstand liggen. Een starter is allicht juist meer blij met een woning in een drukker gebied enzovoorts.
  • Welke delen van je huis kun je naar voren laten komen? Heb je onlangs iets gerenoveerd, zoals een ruimte of je gevel? Dan kan dit een positieve uitwerking hebben op de hoogte van je verkoopprijs.
  • En zijn er ook onderdelen van je pand die juist op onderhoud wachten? Dan kun je overwegen dit alsnog te doen, omdat op te knappen panden juist voor een lagere prijs worden verkocht.

  Naast bovenstaande tips zijn er nadien nog zaken die je kunnen helpen om potentiële kopers hoger te laten bieden, zoals home staging. Maar voor het bepalen van de prijs waarvoor je je woning te koop zet is dit in ieder geval de basis.

  Vergelijk daarna woningen in de buurt

  Wanneer je eenmaal alle karakteristieken van je huis op papier hebt staan, dan zal je natuurlijk nog moeten onderzoeken welke vraagprijzen hierbij horen. En dit is precies he de woningen in jouw buurt je kunnen helpen. Je kunt kijken naar woningen die momenteel te koop staan, maar ook via het kadaster kijken naar gemiddelde richtprijzen voor vergelijkbare huizen.

  Zaken waar je op kunt letten om de verkoopprijs te bepalen:

  • De woonoppervlakte van je woning
  • Het bouwjaar van je woning
  • Aanwezige extra voorzieningen en EPC-waarde zoals isolatiematerialen, dubbel glas en ventilatie
  • De voorzieningen in de buurt
  • Of je een tuin of balkon hebt
  • Aantal kamers en de grootte van de ruimten

  Indien je de woningen die je kunt vinden filtert op deze informatie, dan heb je eigenlijk al een zeer goed beeld van de waarde van je woning.

  Laat zeker ruimte over om te onderhandelen

  Wanneer je eenmaal je woning in de verkoop zet, dan zal je biedingen ontvangen. Het beste kun je dan een expert zoals een verkoopmakelaar inschakelen, zodat je zeker weet dat de onderhandelingen goed verlopen.

  Doe je ook dit liever zelf? Wees dan ietwat flexibel, want een te starre houding zal kopers afweren en een te flexibele houding voorkomt allicht dat je een mooi bod krijgt. WoonHypotheek staat je graag bij met advies op financieel gebied. Ook kunnen wij direct voor je berekenen hoeveel je nieuwe hypotheek per maand kost, indien je een andere woning betrekt. Contacteer ons zeker eens voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING