De woonbonus wordt afgeschaft: wel of niet dat huis kopen?

 • 14okt
  Gepost in financiering

  Sta je op het punt een huis aan te schaffen, of ben je reeds eigenaar van een woning? Dan blijven de regels met betrekking tot de huidige Vlaamse Woonbonus nog gelden. Maar voor iedereen die na 1 januari 2020 een woning wil kopen, gelden vanaf dat moment nieuwe regels. De Vlaamse regering heeft besloten dit fiscale voordeel op te heffen en dat heeft natuurlijk consequenties. In dit artikel leggen wij het één en ander uit, zodat je een weloverwogen besluit kunt maken aangaande de aanschaf van een woning.

  Wat is de woonbonus precies?

  Om te achterhalen wat voor jou de gevolgen zullen zijn, is het raadzaam eerst eens de huidige woonbonus onder de loep te nemen. De Vlaamse Woonbonus bestaat uit een redelijk royaal fiscaal voordeel, dat gedurende de looptijd van je lening voorhanden is. Het voordeel dat je geniet kan al snel oplopen tot ongeveer 1000 euro per jaar. Vermenigvuldig je dit met de looptijd van je lening, dan kom je dus al gauw aan zo’n 30.000 euro. Nu heeft de Vlaamse regering besloten deze woonbonus af te schaffen, iets dat al eerder bijna werd gerealiseerd. Dit komt voornamelijk doordat huizen steeds duurder worden. Maar ook omdat juist de meer vermogende mensen hier voordeel van zouden genieten. In de praktijk zullen natuurlijk ook minder vermogende mensen lijden onder de afschaffing.

  Wat gaat er gebeuren met deze woonbonus?

  Vanaf 1 januari 2020 zal de woonbonus dus worden afgeschaft. Om dit te compenseren, zullen de registratierechten worden verlaagd van 7% naar 6% voor de aankoop van een eerste en enige eigendom. Wil je meerdere huizen kopen? Dan blijft de reguliere 10% van kracht. Dit betekent concreet, dat de aanschaf van een woning ietwat goedkoper wordt. Maar het daadwerkelijk bezitten van een woning wordt vele malen duurder.

  Dit zijn de gevolgen voor (nieuwe) huiseigenaren

  Deze maatregel treedt per 1 januari 2020 in werking. Dat betekent, dat huizen die voor deze datum worden aangekocht nog onder de oude regeling vallen. Ook als je reeds een woning bezit, dan zal de woonbonus voor jou gewoon nog gelden. Heb je momenteel een woning op het oog en wil je graag nog van deze fiscale voordelen genieten? Zorg er dan voor, dat de akte vóór 1 januari verlijdt.

  Hoe kan WoonHypotheek je helpen?

  Zoals je kunt zien, gaat de aanschaf van een woning een stuk duurder worden. Waar je eerst mocht rekenen op tienduizenden euro’s voordeel gedurende de looptijd van je lening, zal dit straks enkel een voordeel van een paar duizend euro bedragen direct tijdens de aanschaf. Voor iedereen die al en woning op het oog heeft raden wij aan, om snel tot actie over te gaan. WoonHypotheek kan je in ieder geval op alle fronten bijstaan, zowel met het gehele financiële plaatje als het aanvragen en afsluiten van en hypotheek. Neem daarom zo snel als mogelijk contact met ons op, dan zorgen wij er voor dat jij nog voor het nieuwe jaar safe in je nieuwe huisje zit. Inclusief het recht op de Vlaamse Woonbonus.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING