Een huis erven wordt goedkoper: alle regels op een rij!

 • 13sep
  Gepost in financiering

  Wanneer je een huis van een overleden familielid erft, dan zal je over de waarde van de woning een bedrag aan erfbelasting moeten betalen. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van de hoogte van de erfenis, maar ook de specifieke band tussen jou en de overledene.

  Over het algemeen kan worden gezegd dat directe familieleden zoals partners en kinderen het minst betalen. Per 1 september 2018 zijn de tarieven echter in het geheel ietwat verlaagd. In dit artikel bieden wij je een kort overzicht van de veranderingen, die het erven van een huis goedkoper maken.

  Hoe worden de belastingtarieven bepaald?

  De belasting die je over een erfenis betaalt worden successierechten genoemd. De hoogte van deze tarieven wordt vervolgens bepaald door het gewest waarin de overledene woonachtig was. Heeft deze persoon op meer dan één plek in België gewoond in de afgelopen vijf jaar? Dan zal het gewest waar hij of zij het langste verbleef het tarief bepalen.

  Belastingtarieven voor erfenissen zijn progressief

  De geldende tarieven worden op progressieve wijze bepaald. Wat houdt dit in? Simpelweg het volgende: hoe meer je erft, hoe meer je betaalt. De tarieven zijn hiertoe opgedeeld in zogenaamde schijven, net zoals bij de inkomstenbelasting het geval is. De tarieven worden wel altijd berekend over het netto bedrag dat aan jou is nagelaten. Mogelijke schulden alsmede kosten voor de begrafenis worden eerst van de totale nalatenschap afgetrokken.

  De situatie toen en nu

  De tarieven worden opgedeeld in drie categorieën, namelijk:

  • Partners, ouders en (stief)kinderen
  • Broers en zussen
  • Nichten, neven, tantes en nonkels

  Afhankelijk van de band tussen jou en de overledene val je dus in een bepaalde categorie. Tot 1 september golden bepaalde tarieven, maar die zijn nu vooral voor de twee laatste categorieën aangepast. De percentages die voor erven in rechte lijn gelden blijven wel hetzelfde, echter zal de langstlevende partner sinds 1 september tevens een vrijstelling van belasting krijgen op de eerste schijf van roerende goederen tot een bedrag van 50.000 euro. Tot deze datum gold dat enkel voor het erven van een woning.

  Kinderen jonger dan 21 jaar die wees worden verkrijgen tevens een vrijstelling. Tot en met 75.000 euro hoeven zij geen belasting meer te betalen. En net als de partner hoeven ze tevens geen belasting te betalen over het huis waarin ze wonen. Betreffende de belastingschijven: kinderen en partners betalen tot 50.000 euro 3%. Alle erfgenamen in rechte lijn betalen voorts 9% over bedragen tussen 50.000 en 250.000 euro en 27% over bedragen boven 250.000 euro.

  Voor de twee andere categorieën hebben er wel veranderingen plaatsgevonden in de belastingschijven. Voor broers en zussen geldt dat de belasting die tot een bedrag van 75.000 euro dient te worden betaald verlaagd is van 30% naar 25%. Tussen 75.000 en 125.000 euro is het tarief verlaagd van 55% naar 30% en voor bedragen boven 125.000 euro is het tarief omlaag gegaan van 65% naar 55%.

  Tanten, nonkels, nichten en neven betaalden voor bedragen tot 75.000 euro tot op heden 45%, dat is nu 25% geworden. Bedragen tussen 75.000 en 125.000 euro hadden een tarief van 55%, nu is dat 45% en voor bedragen boven 125.000 euro is het tarief verlaagd van 65% naar 55%.

  Grote gezinnen krijgen een beetje extra voordeel

  Een andere verlaging die heeft plaatsgevonden, is een voordeel op het tarief voor grote gezinnen. Wanneer je als erfgenaam een bedrag krijgt uitgekeerd en je hebt minimaal drie kinderen die jonger zijn dan 21 jaar, dan wordt het tarief verminderd met 2%. Is de overledene de partner van de erfgenaam, dan bedraagt deze verlaging 4% per kind.

  Meer inzicht in je financiële situatie?

  Heb je een huis geërfd, of staat dit op het punt te gebeuren? En zou je graag meer inzicht willen in je rechten en plichten, of wil je allicht een hypotheek op het huis vestigen bijvoorbeeld om te verbouwen?

  Neem dan snel contact op met woonhypotheek. Wij kunnen precies voor je berekenen wat je dient te betalen en wat je mogelijkheden zijn op het gebied van een hypothecair krediet. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je financiële situatie. Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING