Een hypotheek afsluiten met schulden: wat zijn de mogelijkheden?

 • 15apr
  Gepost in financiering

  Wanneer je een woning wilt aanschaffen, dan heb je in de meeste gevallen een hypothecair krediet nodig om de koopsom te voldoen. Maar steeds meer mensen hebben tegenwoordig ook hier en daar een andere schuld open staan, bijvoorbeeld voor de financiering van een auto of de inboedel. 

  Wanneer je dan een hypotheek aanvraagt, zal de bank bij het berekenen van je maximale hypotheek ook nagaan of je schulden hebt.

  Dat gebeurt door een speciaal hiervoor bedoelde toetsing bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze organisatie houdt van alle Nederlandse en Belgische ingezetenen de schulden bij, alsook of deze netjes betaald worden of niet. Betalingsachterstanden kun je hier ook terug vinden.

  Of je een hypotheek kan afsluiten met schulden, hangt vooral af van de aard van de registratie bij het BKR. In de regel geldt, dat een negatieve registratie vaak betekent dat een nieuwe lening afsluiten erg moeilijk wordt.

  Wat gebeurt er als de bank ziet dat je schulden hebt?

  Een hypotheekverstrekker gaat altijd na of je schulden hebt, omdat hiermee duidelijk wordt wat je maximale afloscapaciteit is. Hoe meer schulden je al hebt, hoe lager dat zal uitvallen.

  Wanneer je de schulden in je hypotheek wilt stoppen, zal die dus hoger worden dan enkel de waarde van de woning en niet elke bank zit daar op te wachten.

  Je kunt er ook voor kiezen je schulden naast je hypotheek te blijven aflossen, maar de rente zal dan hoger zijn. In elk apart geval maakt de bank telkens weer een unieke afweging, op basis van de informatie die verstrekt wordt. Sommige mensen met schulden zullen namelijk een hoger risico vormen voor de bank, dan anderen.

  Een BKR-registratie betekent meestal dat voorzichtigheid geboden is

  Wanneer je een BKR-registratie hebt, hoeft dat niet altijd een probleem te zijn.
  Twee voorbeelden:

  • Stel: je hebt momenteel een schuld van 15.000 euro. Daarnaast heb je een woning op het oog van 189.000 euro. Je hebt al navraag gedaan bij de bank over je maximale hypotheek, deze bedraagt 278.000 euro. In dit geval zal je in vrijwel alle gevallen gemakkelijk die 15.000 euro in je hypotheek kunnen steken, omdat je maximale hypotheek daar nog ver boven ligt.
  • Stel: je hebt nu een problematische schuld van 22.500 euro (problematisch wil zeggen, dat je niet altijd op tijd hebt betaald en daardoor nu een negatieve BKR registratie) en je wilt een woning kopen van 169.000 euro. Je kunt van de bank echter maximaal 189.000 euro krijgen. In dit geval is de kans veel kleiner dat je je schuld in de hypotheek kunt stoppen, omdat het totaal van de woning en je schuld je maximale hypotheek overstijgt.

  Bovendien zit je in het laatste geval met die negatieve codering bij BKR. Dat is voor veel banken meer dan genoeg reden om je direct af te wijzen.

  Waarom?

  Niet tijdig aflossen in het verleden kan risico’s opleveren voor de bank waar je nu een krediet aanvraagt. Daarom gebeurt het niet vaak, dat een hypotheek bij een reguliere kredietverstrekker wordt afgegeven aan iemand met problematische schulden.

  Probeer altijd eerst zelf af te lossen

  In de regel is het echt verstandig om eerst te proberen je schulden weg te werken, voordat je een hypotheek afsluit.
  Lukt dit niet en wil je echt dat éne huis? Neem dan eens contact op met Woonhypotheek.

  Voor zekerheid omtrent je mogelijkheden en financiële situatie, want wij kunnen al je opties precies voor je op een rijtje zetten. Bel ons gerust en je weet direct wat je mogelijkheden zijn!

  Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING