Een tweede hypothecaire lening: voor- en nadelen

 • 22mei
  Gepost in financiering

  Heb je al een woning en wil je grote renovatiewerken laten uitvoeren? Of misschien overweeg je om een tweede woning aan te schaffen, als belegging of als vakantiewoning?

  In beide gevallen is de kans groot dat je financiële middelen zult moeten vinden om deze droom te verwezenlijken. In dat geval kan het afsluiten van een tweede hypothecaire lening voordelen bieden. Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het afsluiten van een tweede hypothecaire lening.

  Om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te kunnen wegen, hebben wij alles voor je op een rijtje gezet.

  Een tweede hypotheek voor het financieren van een verbouwing of renovatie

  Wanneer je een bepaald deel van je woning wilt renoveren, of zelfs je hele huis, dan zijn er meerdere opties om dit financieel haalbaar te maken. Alvorens je over gaat tot het afsluiten van een tweede hypotheek, raden we aan om alle opties met elkaar te vergelijken. In principe kun je kiezen uit 3 mogelijkheden:

  • Een lening afsluiten
  • Een wederopname vanuit je reeds bestaande hypotheek
  • Een tweede hypotheek afsluiten

  Kies je voor een gewone lening, dan heb je vaak een breed scala aan keuzemogelijkheden bij al evenveel verschillende kredietverstrekkers. Nadeel van deze keuze is veelal dat de rentevoet een stuk hoger ligt dan bij een hypotheek. Gaat het echter om een klein bedrag, bijvoorbeeld voor nieuw schilderwerk, dan kan een gewone lening voordeliger zijn vanwege minder extra (registratie-)kosten.

  Gaat het om een hoger bedrag? Bijvoorbeeld het renoveren van een keuken, badkamer of gehele woning? Dan zul je met het afsluiten van een hypotheek vaak beter af zijn. Je kunt dan kiezen uit het opnieuw opnemen van reeds betaalde gelden vanuit je bestaande hypotheek, of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

  De keuze die voor jou het beste is, hangt voornamelijk af van de verhouding tussen het bedrag dat je wilt besteden en hoeveel je op kunt nemen uit je hypotheek. Is het opneembare bedrag minder dan hetgeen je wil uitgeven, dan zul je alsnog extra bij moeten lenen of spaargelden in moeten zetten.

  Het beste is te informeren naar de meest voordelige keuze bij een financieel expert op dit gebied. Dan weet je 100% zeker dat je de meest efficiënte beslissing maakt.

  Een tweede hypotheek voor het financieren van een tweede woning

  Het financieren van een tweede woning betekent vaak dat men ook een tweede hypotheek afsluit. Een gewone lening voor een hele woning is doorgaans niet aan te raden, omdat je veel meer rente zult betalen dan bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Het kan in de plaats raadzaam zijn om eventueel te bekijken of je bestaande hypotheek niet gebruikt kan worden voor de tweede woning.

  Heb je al een groot deel afgelost, dan bestaat de kans dat je het tweede huis mee kunt nemen in je bestaande hypotheek. In dat geval bespaar je in ieder geval een hoop geld aan registratierechten en kosten voor de notaris.

  Wil je zekerheid met betrekking tot je keuze?

  Neem dan snel contact op met Woonhypotheek. Wij kunnen je als geen ander voorzien van degelijk en duidelijk advies, zodat je de juiste beslissing maakt aangaande de keuze voor een (hypothecaire) lening. Met ruim 25 partners kunnen wij je de beste onafhankelijke optie voorstellen om je droom op de meest voordelige wijze waar te maken.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING