Geen kapitaal, Geen hypotheek?

 • 20aug
  Gepost in financiering

  Klopt het dat wie geen eigen kapitaal of middelen heeft zijn woningdroom niet kan waarmaken? 

  Volgens een artikel op de website van Het Laatste Nieuws blijkt dat mensen zonder eigen middelen geen hypothecair krediet kunnen krijgen. Echter bestaan er tal van oplossingen om ook de aankoopkosten en eventuele renovaties mee te lenen. Contacteer ons voor meer info!

  Artikel HLN.be:
  "Wie geen eigen kapitaal heeft, kan hypotheek vergeten"

  Wie geen eigen kapitaal heeft, kan een kredietaanvraag voor een eigen woning steeds vaker op zijn buik schrijven, zo blijkt uit een rondvraag bij de twee grootste vastgoedmakelaars in ons land. Bij Century 21 daalde het aantal transacties met 8,19 procent, Era noteerde een daling van 6 procent.De makelaars wijten het probleem aan kopers die geen lening krijgen van hun bank. "Steeds vaker moeten we een huis meerdere keren verkopen opdat de klant de financiering geregeld zou krijgen", meldt Ian Cook, managing director van Era. Tot een zevende van de verkopen die makelaars van Era vorig jaar in Vlaanderen afsloten, onder voorbehoud van het verkrijgen van een hypothecair krediet, ging uiteindelijk niet door. In Wallonië betrof het ruim een vijfde van de verkopen.

  Starterswoningen
  Bij Century 21 springt een kwart van alle dossiers, en in Brussel zelfs de helft, af in het bankfiliaal van de koper. In 2012 lag dat aandeel nog onder de tien procent. 

  Het meest verontrustende is dat het dikwijls misloopt met de financiering van huizen tussen de 150.000 en 200.000, "de zogenoemde starterswoningen", meldt Mathieu Verwilghen, general manager bij Century 21. Het wordt voor kopers van die woningen, vooral jongeren, steeds moeilijker om het volledige bedrag te lenen bij de bank, meldt de man.

  50.000 euro
  Wie in 2008 een woning kocht van 200.000 euro moest niet meer dan 10.000 of 20.000 euro zelf kunnen inbrengen. Momenteel is dat 50.000 euro. "Banken zeggen dat ze aankopen 100 financieren, maar wij merken daar niets van", zegt Verwilghen. "Wie geen eigen kapitaal heeft, kan een hypotheek vergeten."

  De makelaars benadrukken voorts dat strengere banken enkel een lichte correctie zullen veroorzaken, en niet zullen leiden tot een crash van de vastgoedprijzen.

  Bron: hln.be

  MEER ADVIES IN FINANCIERING