Heb je vast werk nodig om een lening te krijgen?

 • 13nov
  Gepost in financiering

  Wil je als freelancer een hypothecair krediet verkrijgen? Of heb je een tijdelijk contract, maar wel een droomwoning op het oog? Dan is er in principe goed nieuws: in bepaalde gevallen is het mogelijk een lening te krijgen. Je dient er wel rekening mee te houden dat je de bank dan op een andere manier een garantie zal moeten geven, dat je het bedrag kan terugbetalen.

  En dit kan lang niet altijd enkel door je huis als onderpand te geven. In dit artikel vertellen wij je meer over de manieren om een lening te krijgen zonder vast werk.

  Een bank kijkt naar één zeer belangrijke factor: stabiliteit

  Wanneer wij aanvragen indienen bij verschillende banken, dan verloopt dit proces met behulp van een bepaalde score die de bank jou zal geven. Deze score is vooral gebaseerd op jouw stabiliteit en drukt het risico uit dat jij voor de bank zult vormen.

  Een vast contract is daarbij heel mooi meegenomen, hierdoor bewijs je immers dat je inkomstenbron stabiel is. Tegenwoordig neemt het aantal vaste banen echter langzaam af, waardoor er iets meer mogelijkheden beschikbaar zijn.

  Zo kun je je score verbeteren, door met een hoge eigen inbreng aan te kloppen.

  Probeer het bedrag aan eigen inbreng zo hoog mogelijk te krijgen

  De meeste banken hanteren sowieso een bedrag van 20% van het aankoopbedrag van je woning, die je zelf in moet leggen. Dit percentage loopt soms wel wat uiteen, maar 20% is momenteel de richtlijn.

  Wanneer je dit hebt, dan is de kans al groter dat je de lening krijgt. Heb je meer? Dan zal dit absoluut in je voordeel werken, ook zonder vast contract. Het bedrag dat je dient te lenen wordt hierdoor immers een stuk lager.

  Maar hoe zit het dan met een vast inkomen?

  Heb je alleen de minimale eigen inbreng en ook geen vast contract? Dan wordt het al iets moeilijker, maar het is wel mogelijk om een lening te krijgen. Als je zelfstandige bent of op interim basis werkt, dan zal de beoordeling een stuk strenger zijn.

  Zo kan de bank het tarief voor de hypotheekrente verhogen, of bepaalde extra waarborgen opleggen. Ook zal de bank meer informatie vergaren over je financiële verleden, om te achterhalen hoe dit verlopen is.

  Soms kun je dus ook zonder vast inkomen een hypotheek krijgen

  Het is helaas niet zo dat alle banken open staan voor het uitgeven van een lening zonder vast werk. Maar sommige banken wel. Ze zullen dan kijken naar je werkverleden, maar in bepaalde gevallen ook een solide motivatie met bewijzen van je vragen. Bijvoorbeeld naar het verloop van je loopbaan en je achterliggende gedachtegang hieromtrent.

  Als freelancer of zelfstandige zal je veelal moeten aantonen dat je inkomen de afgelopen 3 jaar stabiel is gebleven en op een voldoende hoog niveau. Het is natuurlijk nog beter, als je inkomsten de afgelopen 3 jaar zijn gestegen.

  Iets dat je trouwens ook kunt overwegen, is een persoon te vinden die voor een deel van het bedrag garant wil staan. Denk aan een ouder of familielid, die wél een vaste inkomstenbron heeft.

  Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een lening zonder vast werk? Bel dan meteen met WoonHypotheek. Wij kunnen precies voor je bepalen wat jouw mogelijkheden zijn op het gebied van hypothecaire kredieten.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING