Hoe kunnen ouders helpen bij de aankoop van een huis?

  • 4okt
    Gepost in financiering

    Uw kind heeft een droomhuis gevonden, maar kan wel wat financiële hulp gebruiken om het droomhuis ook daadwerkelijk te kopen. Als ouder wilt u uw kinderen indien mogelijk een financieel duwtje in de rug geven. Bij het ondersteunen van de aankoop van een woning, is het echter wel belangrijk om goed na te denken over de manier waarop u dit financiële steuntje geeft. Er zijn namelijk veel mogelijkheden waar u over na kan denken.

    Een gift of schenking doen

    Een gift is misschien wel de meest voorkomende manier om wat te helpen bij het kopen van een nieuwe woning. Dit kan bijvoorbeeld via een gift die van hand tot hand wordt gegeven, maar het kan ook zo zijn dat het geld via de bank wordt overschreven van rekening tot rekening.
    Het doen van een gift heeft een groot voordeel: er worden geen schenkingsrechten in rekening gebracht en als de schenker minimaal 3 jaar blijft leven na de schenking, wordt ook geen successierecht in rekening gebracht. U kan de gift wel laten registreren. Dit gaat gepaard met een kostenpost: er wordt 3% berekend over het totale bedrag van de gift.

    Een schenking betekent echter ook dat u afstand doet van het kapitaal. Hierdoor krijgt u niet alleen geen vergoeding voor het bedrag, maar er hoort ook geen terugbetaling bij.

    Mee garant staan voor de hypotheek

    Wie liever op een andere manier wil helpen, kan dat doen door garant te staan bij de hypotheekverstrekker. U gaat dan wel een verplichting aan bij de bank. U tekent namelijk voor de kredieten van uw kind en waarborgt dat deze lening ook zal worden afbetaald.

    Deze waarborg maakt de onderhandelingspositie voor een hypotheek sterker, maar geeft u ook meer verplichtingen. Mocht uw kind de lening toch niet meer kunnen terugbetalen, dan draait u daarvoor op. U heeft immers garant gestaan voor de lening.

    Mede-eigenaar worden van de woning

    Een andere manier is het meelenen bij de bank. In dit geval gaat u ook een stukje van de hypotheek aan en wordt u ook een stukje eigenaar van de woning. U heeft dan uw eigen hypotheek voor uw eigen deel van de woonst. Bij deze manier is het wel belangrijk om goed na te denken over de afwikkeling. Want ook bij deze vorm, kan u opdraaien voor de volledige lening van het huis, omdat u hoofdelijk kredietnemer bent van de woning.

    Bij overlijden kan deze vorm ook problemen met zich meebrengen: het onroerend goed valt dan immers onder de erfenis, waardoor er extra en onverwachte kosten kunnen ontstaan.

    Welke vorm u ook kiest: het is heel belangrijk om goed na te denken over de afwikkeling van uw hulp. Daarom is het verstandig om voordat u wilt gaan helpen, even aan te kloppen bij Woonhypotheek.be. Als hypotheekadviseur kunnen wij u goed adviseren en helpen bij het selecteren van de meest passende oplossing.

    MEER ADVIES IN FINANCIERING