Huis kopen van je grootouders? Hoe kan dat en waarop dien je te letten?

  • 21jan
    Gepost in financiering

    Veel jonge mensen overwegen om later in het huis van hun grootouders te wonen. Soms omdat men bijvoorbeeld een huis in de familie wil houden, nadat de grootouders zijn overleden. Soms willen grootouders ook kleiner gaan wonen en verkopen ze het huis aan één van de kinderen of kleinkinderen, door hen een kleine aanschafprijs te bieden. Als (klein)kind sla je zo een aanbod natuurlijk niet snel af.

    In ieder geval kan je natuurlijk gewoon een huis kopen van een familielid, daar zijn geen specifiek afwijkende regels voor. Je zult wel met een aantal zaken rekening dienen te houden, zoals de verdeling van een toekomstige erfenis onder de dan nog in leven zijnde erfgenamen.

    In dit artikel leggen wij je uit, waar je op dient te letten als je een huis van je grootouders koopt.

    Een huis kopen van je grootouders: wat interessante feitjes

    Iets dat je goed moet weten, is dat je grootouders natuurlijk het volste recht hebben om zelf te beslissen wat ze met hun eigendommen doen. Wil je het huis van je opa en oma maar zetten ze het gewoon op de markt voor iedereen? Dan zal je er voor moeten zorgen dat je de hoogste bieder bent, want ook je grootouders mogen gewoon voordelen genieten van de woningmarkt.

    In andere gevallen komt het eigenlijk vaak voor dat grootouders hun kinderen of kleinkinderen de kans bieden hun huis te kopen voor een interessante prijs. Zo hopen ze hun familie te helpen met hetgeen zij inmiddels bezitten door hard gewerkt te hebben. Maar ze hebben ook de wetenschap, dat het huis in betrouwbare handen komt en blijft.

    Mogelijkheden voor grootouders en kinderen

    Indien je grootouders nog in leven zijn, dan zullen ze na de verkoop van de woning ofwel verhuizen naar een ander pand, of in het pand blijven wonen. In het laatste geval kan je meerdere handige constructies verzinnen, waardoor dit gemakkelijk mogelijk blijft. Bijvoorbeeld door de grootouders het recht op vruchtgebruik te geven, nadat het eigendom is overgegaan.

    Ook kunnen grootouders huur blijven betalen aan de kinderen, waardoor de verkoopprijs lager uitvalt en je daardoor sneller een hypotheek kunt krijgen.

    Soms verkopen grootouders bewust voor een klein bedrag een huis, omdat ze op deze manier alvast een deel kunnen overhandigen van de erfenis. En hier schuilt nu juist een beetje het probleem.

    Elke erfenis dient verrekend te worden

    Indien je meerdere broers of zussen hebt en je ouders ook nog leven, dan dien je er rekening mee te houden dat een zeer goedkoop huis door sommige familieleden ook al als een erfenis kan worden aangemerkt. Hierdoor kun je later in de problemen komen met je familie, indien je dit niet vooraf goed onderling bespreekt. Het beste kun je deze afspraken laten vastleggen, zodat er in een later stadium geen onduidelijkheid door kan ontstaan.

    WoonHypotheek helpt je met het vinden van de beste hypotheek

    Wil je inderdaad een woning van je grootouders kopen, of van een ander familielid? Dan kunnen wij je perfect bijstaan in het hele financiële proces. Zo kunnen wij bij meer dan 25 verschillende hypotheekverstrekkers hypothecaire kredieten voor je vergelijken, zodat jouw hypotheek precies past bij jouw wensen. Meer weten? Bel ons gerust eens voor informatie.

    MEER ADVIES IN FINANCIERING