Huis te hoog geschat? Wat te doen bij overschatting van je woning?

 • 28okt
  Gepost in financiering

  Wanneer je een huis verkoopt, dan zal je als eerste moeten schatten hoeveel je denkt dat de woning zal opleveren. In veruit de meeste gevallen zal je verkoopmakelaar dit voor je doen, omdat je nu eenmaal wel over enige kennis van de woningmarkt moet beschikken om tot een realistische verkoopprijs te komen.

  De afgelopen jaren is echter gebleken, dat woningen erg hoog worden geschat. Dit was initieel een verkoopstrategie om meer bezichtigingen te lokken, maar is op den duur juist gaan tegenwerken. Dit resulteerde in woningen die veel te lang te koop bleven staan en de verkoop uiteindelijk stagneerde. Wil je dit voorkomen? Lees dan snel verder voor handige strategische tips.

  Hoe wordt de waarde van een woning geschat?

  Elke woning beschikt over bepaalde karakteristieke elementen die meewegen bij het bepalen van de prijs van een huis. Denk aan de grootte, de bouwkundige staat en de mate van afwerking. Maar ook de ligging en buurt spelen een grote rol; een huis pal in het centrum van een grote stad zal ongetwijfeld meer waard zijn dan een huis in een afgelegen gebied. Door al deze factoren mee te wegen en buurtonderzoek te doen, kun je uiteindelijk tot een realistische prijs van je woning komen.

  Situaties waarvoor je een schatting nodig hebt

  Natuurlijk zal je de waarde van je huis moeten schatten wanneer je je woning wilt verkopen. Maar er zijn meerdere situaties denkbaar die vereisen dat je een schatting maakt:
  • Wanneer je je huidige hypotheek wilt oversluiten of wijzigen
  • Voor het verkrijgen van een bankwaarborg
  • Bij onteigening om bepaalde vergoedingen te controleren van aankoopcomités
  • Bij een verdeling zoals bij een echtscheiding
  • Bij nalatenschappen

  Schat je de waarde niet goed of te hoog in, dan zal het aanzienlijk langer duren om bijvoorbeeld je woning te verkopen. Dit betekent dat je langer woonlasten zult moeten betalen en speelt dus in je nadeel. Ook andere procedures worden hierdoor vertraagd, het is dus echt belangrijk om je huis juist op waarde te schatten.

  Waarom het beter is om een realistische schatting te maken

  Vroeger wilden verkoopmakelaars huizen voor een zo hoog mogelijk bedrag verkopen, er is inderdaad ook een periode geweest dat je hierdoor meer kijkers binnensleepte. Tegenwoordig is het allemaal niet zo simpel meer en kijken mensen die bezichtigen veelal door de te hoge prijs heen. Het is daarom zeer belangrijk om vooral een nette prijs te hanteren, die tot een snelle verkoop leidt.

  Schakel een expert in bij twijfel!

  WoonHypotheek kan je uitstekend bijstaan met het in orde brengen van je financiële opties. Daarbij raden wij ook aan om een goede makelaar in de hand te nemen, die kennis heeft van je buurt en de huizen die nu te koop staan. Zo kun je een exact passende schatting maken, die tot een snelle verkoop leidt. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel ons dan meteen voor een afspraak. Samen met jou bepalen we wat voor jou een net bedrag is, waarmee je snel over kunt gaan in je nieuwe woning.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING