Hypotheek vergelijken: waar moet u op letten

 • 26aug
  Gepost in financiering

  Bent u bezig met hypotheken vergelijken? Daarbij kijkt u beslist naar de hypotheekrentes en dat is logisch. Hoe lager uw hypotheekrente is, hoe minder u per maand moet betalen. Veel mensen zijn dan ook geneigd om vooral te kijken naar de hypotheekverstrekker die de laagste rente biedt. Helaas is dat ook waar de meeste van hen de mist in gaan. Waarom? Lees verder voor het gevaar van de lage hypotheekrente en alle andere aandachtspunten voor wanneer u bezig bent met een hypotheek vergelijken.

  Meer dan de hypotheekrente

  Wij kunnen de voordelen van een lage hypotheekrente natuurlijk niet helemaal wegstrepen: minder hoge woonlasten zijn vanzelfsprekend een gunstige factor voor de portemonnee. Zeker starters zullen van een lage rente profijt hebben –mits deze hypotheekrente ook langere tijd zo laag blijft.

  Wat veel mensen zich niet realiseren is dat al bij een kleine rentestijging de gevolgen enorm zijn voor de maandlasten van een pas ingestapte huiseigenaar. Wie voor een hypotheek met een rentevaste periode van 1 of 2 jaar kiest, moet zich realiseren dat een rentestijging van 2 naar 4 procent in na die 1 of 2 jaar niet ondenkbaar is. Er is hier dan sprake van een verdubbeling van uw hypothecaire maandlast. Bovendien is de goedkoopste rente niet altijd de beste oplossing voor uw situatie. Vergelijk daarom niet alleen de hypotheekrente, maar kijk ook naar de flexibiliteit van de lening wanneer je bezig met een hypotheek vergelijken. Houd daarbij rekening met o.a. de rentevaste periodes, de (maximale) looptijd van de lening en welke premies u betaalt voor een risico- of levensverzekering. Ook is het slim om te kijken of u kunt aflossen als u gespaard heeft, zonder dat daar boetes tegenover staan.

  Bestudeer de voorwaarden

  Een hypotheek vergelijken is veel werk. Belangrijk is dat u de voorwaarden altijd goed bestudeert. Bedenk van te voren wat u van uw hypotheek verwacht en ga op zoek naar de hypotheekverstrekker die hier het best op aansluit. Maak een plussen en minnenlijstje en zorg ervoor dat u een totaaloverzicht krijgt – dit maakt een hypotheek vergelijken stukken makkelijker. Een hypotheekadviseur kan u hier overigens goed bij helpen. Hij zal u onafhankelijk en professioneel advies geven. Daarnaast kan het nooit kwaad om online informatie te verzamelen, zolang u zich niet beperkt tot rente-advertenties van hypotheekaanbieders. Hier staan zelden de kleine lettertjes bij vermeld.

  Lees de kleine lettertjes

  De rente-advertenties brengen ons tot het volgende aandachtspunt: laat u niet verleiden door de mooie verkooppraatjes en internetpromoties van hypotheekaanbieders wanneer u en uw eventuele partner een hypotheek vergelijken. Overweeg alle gekregen informatie goed en lees altijd de kleine lettertjes! Passen deze bij uw verwachtingen, wensen en eisen? Let goed op de volgende punten:

  • Wat is de hypotheekrente?
  • Wat zijn uw rentevaste periodes? Wat zeggen de kleine lettertjes over na deze periode?
  • Wat is de looptijd van uw hypotheek?
  • Bent u verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Hiervoor betaalt u een maandelijkse premie. Wanneer u deze over een looptijd van 30 jaar optelt, kan het zijn dat u, ondanks een lage hypotheekrente, in totaal tienduizenden euro’s meer betaalt over de gehele looptijd.
  • Wat zijn de verlengingsvoorwaarden?
  • Wat zijn de verhuisregelingen?
  • Wat zijn de bouwdepot kosten, indien u wilt verbouwen?
  • Wat zijn uw overige kosten?

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING